Nieuwsbericht

Wereldmuseum gesloten: Hoe verder met Afrikaanse museumdorpen?

Gisteren ontving het Wereldmuseum in Berg en Dal haar laatste bezoekers. Na beëindiging van de huurovereenkomst zal het museum een nieuwe locatie moeten vinden. Wat voorlopig achterblijft zijn de vijf Afrikaanse museumdorpen in het buitenmuseum. Heemschut maakt zich zorgen over het voortbestaan van de dorpjes en heeft daarom een waardestelling laten maken en een verzoek ingediend om het buitenmuseum aan te wijzen als gemeentelijk monument.

De eigenaar van de grond, de Congregatie van de Heilige Geest, lijkt geen sloopplannen te hebben als het gaat om de Afrikaanse museumdorpen. Het Wereldmuseum – vroeger het Afrikamuseum – was eerder wel van plan te slopen omdat zij van mening was dat de dorpen niet meer pasten bij het verhaal wat het museum vertelde. Nu het museum sluit is het onduidelijk hoe het verder moet met de Afrikaanse dorpjes.

Heemschut vindt de dorpen echter bijzonder: ze geven een uniek doorkijkje in de geschiedenis van de openluchtmusea en hoe wij vroeger het verhaal van elders beleefden en vertelden. De waardestelling die Heemschut heeft latenopstellen door bureau De Onderste Steen bevestigd dit:

Het buitenmuseum van het Wereldmuseum moet dan ook niet gezien worden als Afrikaans erfgoed, maar bovenal als Nederlands cultuurgoed. De (veranderende) Nederlandse kijk op het Afrikaans continent is een interessant historisch gegeven. (…) Gezien de uniciteit, de landschappelijke ligging, de historisch-maatschappelijke waarde en de gaafheid is met name het oudste gedeelte van het buitenmuseum monumentwaardig.”

Heemschut hoopt met de hernieuwde aandacht voor de dorpjes tevens op herwaardering. Lichtzinnig slopen van dit stukje Nederlandse museumgeschiedenis zou ook de uitwissing van een bijzonder verhaal betekenen.

Lees hier de hele waardestelling

 

Over de Afrikaanse dorpen in Berg en Dal

In het buitengedeelte van het Wereldmuseum in Berg en Dal horen vijf Afrikaanse museumdorpen. Het oudste ‘Bantoedorp’ is afkomstig uit 1958, en bevat een verzameling van huizen die een ‘Afrikaans gevoel’ opleveren. De andere vier dorpen werden aangelegd tussen 1983 en 1993 en zijn wel getrouwe kopieën. Het gaat hier om: Kusasi woonerf (Ghana), Dogon woonerf (Mali), Paalwoningen (Benin), en het Basotho woonerf (Lesotho).

 

Toevoeging 28 november 2023: Na publicatie van ons bericht ontvingen wij van de Congregatie van de Heilige Geest het bericht dat zij zich willen inzetten voor behoud van de Afrikaanse Museumdorpen. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.