De schilderachtige Sint Vitusstraat is vanwege haar dorpse uitstraling bij veel inwoners geliefd. Toch wil woningcorporatie Acantus het merendeel van de woningen slopen voor nieuwbouw. Samen met Stichting het Cuypersgenootschap verzoekt Heemschut de gemeente Oldambt om de woningen aan te wijzen als gemeentelijke monumenten.
Het verzet tegen de sloopplannen van Acantus is fors. Bewoners, lokale organisaties en erfgoedorganisaties – waaronder natuurlijk Heemschut – proberen de woningbouwcorporatie al langere tijd van gedachten te doen veranderen. Eerder gebeurde dit via een open brief aan Acantus en de gemeente. Nu gaan Heemschut en het Cuypersgenootschap over tot een verzoek tot officiële bescherming.
Niet slopen, maar opknappen
Funderingsproblemen zijn de belangrijkste reden voor Acantus om over te gaan tot sloop. Echter blijken dit probleem voor slechts enkele woningen een probleem te zijn. Het idee dat renovatie onhaalbaar duur zou zijn, is volgens Heemschut misleidend. De Werkgroep Sociale Woningbouw ziet juist dat, zonder structurele problemen, renovatie bijna altijd voor 70% van de nieuwbouwprijs gerealiseerd kan worden.
Ook in de Sint Vitusstraat is renovatie mogelijk. Bij zorgvuldige renovatie levert dit bovendien een product op wat in de buurt komt van nieuwbouw. De eigenaar heeft dus geen noodzaak tot slopen. Ook blijft Heemschut herhalen: slopen is niet duurzaam, opknappen wel.
Onherstelbare vergissing
De huizen in de Sint Vitusstraat dateren uit 1917 en zijn gebouwd naar het ontwerp van de bekende Winschoter architect Derk Bolhuis. De huizen werden naast de Noord Nederlansche Machinefabriek gebouwd en (voornamelijk) bewoond door medewerkers van de fabriek. De afwisseling van baksteen en pleisterwerk geven de straat een schilderachtig gevelbeeld.
Het wijkje is een zeer fraai en voor de provincie Groningen een vrij zeldzaam voorbeeld van sociale woningbouw. Sloop zou dan ook een onherstelbare vergissing zijn.