Nieuwsbericht

Sloop dreigt voor historische woning op de Sint-Pietersberg

Heemschut Limburg komt samen met omwonenden in actie om een historische woning op de Sint-Pietersberg in Maastricht te redden van de sloop. De woning, die al bijna 300 jaar oud is, moet ruimte maken voor een grote nieuwbouwwoning, waarbij de stedenbouwkundige karakteristiek en het historische landschap ernstig worden aangetast.

De woning uit 1728 ligt verdiept aan de Ursulinenweg halverwege de oostflank van de Sint-Pietersberg. Ook de Ursulinenweg is van historische betekenis: de weg ontsloot het klooster Slavante, de herenhoeve Lichtenberg en de hoger gelegen ingang van de groeve Zonneberg. Op de kaart van de Oostenrijkse Nederlanden (1764-1771) zijn de Ursulinenweg en de woning op nummer 7 al te zien.

De eigenaar wil de bijna 300 jaar oude woning slopen en er een fors grotere woning voor in de plaats zetten met op straatniveau, een abstractie van de huidige, anderhalve meter lagergelegen woning. Zo wordt de historische structuur die hier eeuwenlang is gerespecteerd teniet gedaan.

Gemeente geen oog voor historische context

De gemeente Maastricht heeft de ruimtelijke onderbouwing voor de wijziging van het bestemmingsplan voetstoots geaccepteerd. In deze onderbouwing wordt echter geen aandacht besteed aan het historische landschap en de stedenbouwkundige karakteristiek van deze plek. De rijke historie van deze plek blijkt dus niet genoeg bescherming te bieden, ondanks het feit dat het facetbestemmingsplan en het beleid van de gemeente deze wel als zodanig waardeert. 

De monumentenaanvraag die aanvankelijk door de Liberale Partij Maastricht werd gedaan, is door de gemeente Maastricht afgewezen. Later heeft de gemeente toch nog een bouwhistorische verkenning laten opstellen, maar ook hier wordt niet ingegaan op de bijzondere landschappelijke en stedenbouwkundige context van de locatie. Overigens had de welstands- en monumentencommissie het plan al eerder positief beoordeeld.

Second opinion

Heemschut Limburg heeft de gemeente Maastricht in een brief gewezen op de mankementen in zowel de ruimtelijke onderbouwing als de bouwhistorische verkenning. Door de hiaten in het onderzoek is ook het advies van de welstands-en monumentencommissie gebrekkig. Heemschut dringt daarom aan op een second opinion van een gekwalificeerd monumenten-welstandscommissie. Ook de Liberale Partij Maastricht heeft vragen omtrent deze hiaten gesteld, maar de gemeente heeft laten weten daar vooralsnog niet op in te gaan.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.