Nieuwsbericht

Nieuwe plek gezocht voor bijzonder kunstwerk

Begin 2026 wordt de Ariane de Ranitzschool aan de Blauwe Vogelweg 11 te Utrecht gesloopt. In de entreehal van de school bevindt zich een natuursteenmozaïek uit 1963 van de hand van de Utrechts beeldend kunstenaar Gerrit van ‘t Net. De school heeft geen mogelijkheid om het kunstwerk voor de toekomst te behouden. Heemschuts Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) heeft in overleg met de school een plan gemaakt voor een technisch verantwoorde verwijdering, waarmee het kunstwerk kan worden herplaatst. Alleen een nieuwe locatie ontbreekt nog.

De WMK is op zoek naar een goede nieuwe plek voor het werk, bij voorkeur in Utrecht. Concrete voorstellen zijn welkom bij de werkgroep om dit culturele erfgoed een mooie nieuwe plaats te geven. Het kunstwerk ‘L’Oiseau Bleu’ is om niet beschikbaar. Belangrijk is wel dat de gekozen locatie duurzaam is. Bij voorkeur wordt het werk binnen of op een beschutte locatie geplaatst.

Aan het loszagen, transport en de montage op de nieuwe plek zijn kosten verbonden. Voor de financiering behoort fondsenwerving tot de mogelijkheden. Het kunstwerk is 8 meter lang en de hoogte loopt op van 2,7 meter naar het hoogste punt 3,4 meter. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Heemschut via WMK@heemschut.nl.

Over l’Oiseau Bleu

Het kunstwerk met de titel ‘L’Oiseau Bleu’ is gebaseerd op het sprookje met deze titel van de hand van de beroemde Vlaamse schrijver Maurice Maeterlinck (1862-1949). Het kunstwerk is zeer typisch voor de naoorlogse periode, die we de wederopbouwperiode noemen. Deze wordt gekenmerkt door een ware bouwexplosie.

In het kader van de in 1952 door de rijksoverheid ingestelde 1,5%-regeling werd 1,5% van de totale bouwsom van onder andere scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen besteed aan kunst. De regeling is tot stand gekomen na een jarenlange strijd door beeldend kunstenaars. Naast inkomsten is er ook een sterk idealistisch motief: hedendaagse kunst in de leef- en werkomgeving van mensen brengen zodat zij op een natuurlijke manier in aanraking kwamen met kunst waardoor het welzijn zou worden verhoogd.

Gerrit van ‘t Net (1910-1971) woont vanaf 1922 in Utrecht. Van ‘t Net staat bekend als een surrealistisch kunstenaar. Zijn schilderijen en tekeningen in die stijl zijn aanwezig in de collecties van onder andere het Centraal Museum in Utrecht, het Museum Arnhem en het Rijksmuseum in Amsterdam. Van ‘t Net heeft na de oorlog enkele monumentale werken in opdracht gerealiseerd. In Utrecht is zijn werk voor de Ariane de Ranitzschool zijn enige monumentale werk.

Het mozaïek is in de wederopbouwperiode een populaire techniek voor monumentale projecten. Gerrit van ‘t Net is één van de weinige kunstenaars die natuursteenmozaïeken maakt. Het zijn werken die opvallen door hun kostbare maar ook zeer subtiele kleur- en materiaalgebruik. Van ‘t Net werkt als een schilder met natuursteen. Veelal meer geabstraheerde, expressieve vormen worden gecombineerd met figuratieve elementen in een andere kleur natuursteen.

 

Fotograaf: Bas van Setten

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2025 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.