De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut heeft samen met de PC Friesland een plan voor herplaatsing ontwikkeld.
Kunstwerk Hellingbaanflat Leeuwarden
Aan de Schieringerweg in Leeuwarden heeft Ybe van der Wielen in 1959 op de wand van een flatgebouw een keramisch reliëf aangebracht. Dit kunstwerk bestaat uit losse keramische elementen, die op de bakstenen muur van de flat zijn bevestigd. Het heeft als titel ‘jong leven’ en stelt voor een jongen en meisje aan de voet van een boom waarin een vogelpaar nestelt.
Kunstenaar Ybe van der Wielen
Ybe van der Wielen (1913-1999) heeft zijn opleiding gekregen aan de Rijksacademie van Beeldende kunsten in Amsterdam en ontwikkelt als kunstschilder een blokvormige stijl. Hij krijgt opdrachten voor wandschilderingen in een groot aantal plaatsen in Noord Nederland. Daarnaast legt hij zich toe op de keramiek, waarbij hij de beeltenis uit losse onderdelen opbouwt. ‘Jong leven’ behoort samen met ‘de Schipper’, een vergelijkbaar kunstwerk op een andere flat in de buurt, tot de beeldbepalende voorbeelden van naoorlogse monumentale kunst. Met het voornemen tot slopen van de flat aan de Schieringerweg zou ook dit kunstwerk verdwijnen.
Actie Werkgroep Monumentale Kunst
De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut heeft samen met de PC Friesland een plan voor herplaatsing ontwikkeld. Zij heeft aan de woningcorporatie Elkien en de gemeente Leeuwarden voorgesteld het kunstwerk uit te nemen en te herplaatsen op een nieuw te bouwen flat aan de Vuurdoornstraat. Daarmee blijft het werk voor de buurt behouden. Het uitzagen is uitgevoerd door van Sabben, een van de weinige bedrijven in Nederland dat is gespecialiseerd in restauratie en verplaatsing van keramische kunst. De onderdelen zijn genummerd en in kisten opgeslagen in afwachting van herplaatsing op de nieuwe flat eind dit jaar of begin 2017. Zowel de woningbouwvereniging als ook de gemeente Leeuwarden dragen de herplaatsing een warm hart toe en zullen het project financieel ondersteunen.