Nieuwsbericht

Nieuwsbrief: Handhaving gevraagd: verwaarloosde monumentale boerderijen te Mierlo

De heemkundekring Myerle en Erfgoed Mierlo hebben Heemschut Brabant gevraagd om gezamenlijk actie te ondernemen tegen de verwaarlozing van twee boerderijen in Mierlo

De heemkundekring Myerle en Erfgoed Mierlo hebben Heemschut Brabant gevraagd om gezamenlijk actie te ondernemen tegen de verwaarlozing van twee boerderijen in Mierlo. Het betreft een rijksmonument aan de Broekstraat in het beschermde dorpsgezicht van ’t Broek en een gemeentelijk monument aan de Weijer in het buurtschap De Voort ten zuiden van Mierlo. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft na brieven van Heemschut Brabant toegezegd om te gaan handhaven.

Monumentale boerderijen

De rijksmonumentale boerderij aan de Broekstraat is van het Brabantse langgeveltype en stamt vermoedelijk uit de 18e en begin van de 19e eeuw. Het heeft een onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Hij maakt deel uit van de langgerekte buurtschap "t Broek. Deze buurtschap bestaat vooral uit langgevelboerderijen die voor een deel nog de structuur van de oorspronkelijke nederzetting laten zien. De eigenaar heeft de boerderij te koop staan en wil graag van de kosten voor het onderhoud af.

Het gemeentelijk monument aan de Weijer in Mierlo is van origine een hallehuis dat is verbouwd tot een langgevelboerderij. De exacte bouwdatum is niet vast te stellen, doch uit documentatie blijkt dat het pand in 1830 reeds bestond. Omstreeks 1925 heeft een verbouwing plaatsgevonden. Op het perceel is een bakhuisje aanwezig met zadeldak en oud-Hollandse pan. In het hoofdgebouw is een gebint aanwezig. De eigenaren zijn van goede wil om het pand op te knappen, maar er gebeurt er al jaren niets.

Verwaarlozing

De verwaarlozing van het rijksmonument neemt ernstige vormen aan. Het rieten dak is lek en bij bijgebouwen zijn dakpannen weg. Het staat al jaren leeg. Bij het gemeentelijk monument is de verwaarlozing dusdanig ernstig dat gevreesd moet worden voor het voortbestaan. Het dak is gedeeltelijk ingestort en zit vol met gaten.

Gemeente Geldrop-Mierlo

Heemschut Brabant heeft de gemeente Geldrop-Mierlo gevraagd om handhavend op te treden om verder verval, en dus aantasting van monumentale waarden te voorkomen.
De eigenaar van de boerderij aan de Weijer heeft een brief van de gemeente gehad, waarin een aantal zaken staan die aangepakt dienen te worden om verder verval te voorkomen. Doet de eigenaar dat niet dan kunnen sancties volgen. De gemeente gaat met de eigenaar van de boerderij aan de Broekstraat in gesprek om afdoende maatregelen te nemen om verder verval te voorkomen. Heemschut Brabant juicht de stappen van de gemeente toe.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.