Heemschut wil dat gemeenten en parochies afspraken maken over de toekomst van tientallen kerkgebouwen in Liemers en Achterhoek. De vrees is dat het niet mogelijk is een alternatieve bestemming te bedenken als veel gebouwen tegelijk leeg komen. In dat geval zouden kerken gesloopt moeten worden.
Heemschut wil dat voorkomen en roept parochies en gemeenten op tijdig een visie te bedenken. Als de reacties positief zijn wil de Heemschut eenzelfde oproep doen aan alle Gelderse en Nederlandse gemeenten.
"Kerken zijn cultureel erfgoed bij uitstek'', zegt Gerrit Lebbink van Heemschut Gelderland. "Kerken hebben vaak een monumentale status en zijn beeldbepalend voor een dorp of stad. Veel mensen hebben ook emotionele binding bij een kerkgebouw omdat ze er bijvoorbeeld zijn getrouwd of een begrafenis hebben gehad."
De leegloop met name in de katholieke kerk wordt steeds duidelijker. In 2016 gingen er landelijk nog 173.500 mensen naar de kerk, een daling van 46 procent ten opzichte van 2006 en 70 procent ten opzichte van 1996. Kardinaal Wim Eijk van bisdom Utrecht voorspelde vorige week in deze krant dat er in het hele bisdom Utrecht over tien jaar nog maar acht tot tien parochies over zijn met elk een of twee kerken, waarin eucharistievieringen gehouden worden. Voor de Achterhoek zou dat neerkomen op een tot twee kerken.
De brief van Heemschut dateert van voor de uitspraken van Eijk. De erfgoedvereniging roept op om regionaal een beeld te vormen van het totale kerkgebouwenlandschap, dus ook van protestantse en gereformeerde kerken. In zo'n visie moet duidelijk worden welke gebouwen op termijn sluiten en welke open blijven.
Lees verder over deze kwestie in een artikel van De Gelderlander.
Foto: Beeldbank RCE