De Gemeente Leiden heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 gewonnen. Juryvoorzitter Ina Adema, burgemeester van Lelystad, maakte dit donderdag bekend in het Koelhuis in Zutphen. De gemeente ontving, behalve complimenten en lof door de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook was de jury onder de indruk van het hoge niveau van de andere genomineerden Deventer, Tilburg en Zaanstad.
De jury wees de gemeente Leiden aan als winnaar omdat zij zich een voorbeeld toont voor andere gemeenten op het gebied van integraal erfgoedbeleid en een proactieve houding. Er is sprake van nauwe samenwerking tussen overheid, bewonersinitiatieven en ondernemers. De profilering als Stad van Ontdekkingen | Stad van Cultuur en Wetenschap is heel helder. De gemeente bouwt aan kennis en collecties, van Leidse geschiedenis tot wereldschatten, samen met bewoners en het erfgoedveld.
Ook Deventer, Tilburg en Zaanstad werden door juryvoorzitter Ina Adema uitgebreid geprezen; ‘Het is inspirerend wat deze gemeenten presteren. Allen zetten zich op fascinerende en gepassioneerde wijze in voor hun erfgoed’.
Nieuw dit jaar is de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Het publiek heeft gestemd voor de Publieksprijs op de gemeente waarvan men vindt dat die in het verleden, heden en toekomst op inspirerende en innovatieve wijze omgaat met erfgoed. Met bijna 1800 stemmen ging Leiden ging er ook met de Publieksprijs vandoor.
Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. De gemeente Zutphen won in 2017, en was daarom gastgemeente voor de prijsuitreiking van editie 2018. De prijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie