Nieuwsbericht

Oproep aan Provincie: bescherm en herstel het Limburgs landschap

Heemschut Limburg roept de Gedeputeerden Staten en Provinciale Staten op om het herstel van Limburgse landschapselementen te bevorderen. Heemschut Limburg nam samen met de Natuur en Milieu Federatie Limburg (NMFL) het initiatief voor de oproep. In totaal ondertekenden 28 natuur- en erfgoedorganisaties de brief.

Het Limburgs landschap is essentieel voor de Limburgse identiteit en is uniek door zijn houtwallen, hagen, graften en holle wegen. Daarnaast zijn deze elementen ook belangrijk voor biodiversiteit en waterregulatie. Zo ontstond een goede bodem voor samenwerking tussen erfgoed- en natuurorganisaties. Door stedelijke groei en veranderingen in landgebruik neemt de druk op het Limburgse landschap namelijk steeds verder toe.

Heemschut Limburg is blij dat, na jaren intensief lobbyen bij de gemeenten en provincie, nu zoveel organisaties zich verenigd hebben om de provincie tot actie op te roepen. Heemschutter Lee Vos, mede-initiatiefnemer van de brief, benadrukt de urgentie:

Het merendeel van onze landschapselementen is nog steeds niet planologisch of juridisch beschermd. Ook wordt er door provincie en gemeenten niet of nauwelijks handhavend opgetreden tegen het opruimen van deze waardevolle elementen […]. Inmiddels is 60% en in sommige gemeenten zelfs 70% van de karakteristieke landschapselementen uit ons Limburgs landschap verdwenen. Het is nu het moment om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen en ons landschap voor toekomstige generaties te herstellen, te beschermen en juridisch te borgen.

Concrete stappen

In hun oproep vraagt Heemschut samen met NMFL en ondergetekenden om meer ambitie en concrete stappen. Bijvoorbeeld door landschapselementen te borgen in omgevingsverordeningen en -plannen en door de oprichting van een landschapsregister. Ook is het belangrijk dat gemeenten worden gestimuleerd om samen te werken om een uniforme bescherming te waarborgen.

Bovendien is de tijd rijp voor dit soort maatregelen, nu er vanuit het Rijk en de EU meer aandacht en financiering komt voor agrarische natuur- en landschapsbeheer. Heemschut en ondergetekenden roepen de provincie op om de regie te nemen en samen met andere bestuurslagen afspraken te maken ten behoeve van het landschapsbeheer en het behoud van het Limburgs Landschap.

 

Lees hier de hele brief


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.