Nieuwsbericht

Geen nieuwbouw tegen de St. Janskerk in Zutphen!

De nieuwbouwplannen voor een nieuw parochiecentrum tegen de St. Janskerk in Zutphen gaan niet door. Gisteravond nam de gemeenteraad van Zutphen een motie aan die het nieuwbouwplan van tafel veegt en bovendien uitgaat van ‘geen bebouwing op het Hubertusplein’. Heemschut Gelderland viert daarmee een overwinning voor het erfgoed.

Het was een spannende avond in de bomvolle Burgerzaal in Zutphen. Op de agenda stond het lot van het Hubertusplein en de rijksmonumentale St Janskerk uit 1271. De parochie HH Twaalf Apostelen wilde tegen de kerk aan een modern parochiecentrum bouwen. Heemschut Gelderland en veel omwonenden zagen toevoeging van deze moderne ‘blokkendoos’ niet zitten.

Er waren inmiddels bijna 300 bezwaarmakers en voorafgaand aan de vergadering overhandigden bewoners een petitie met 821 handtekeningen aan de wethouder met de oproep de vergunning van de hand te wijzen. Ook veel sprekers in de raad benadrukten het belang van erfgoed voor de stad.  

Uiteindelijk zette een motie van D66 een streep door de nieuwbouwplannen. In de motie wordt de St Janskerk benoemd als één van de pronkstukken van de stad en wordt gevraagd de beeld- en kwaliteitseisen voor het plein aan te passen. En nog belangrijker: hierbij wordt uitgegaan van geen bebouwing op het plein. De motie werd met grote meerderheid aangenomen.

Doorbraak kerkmuur

Heemschut Gelderland spreekt zich al sinds 2021 uit tegen de moderne aanbouw. Voor de bouw van het parochiecentrum zou onder andere een stuk muur van de 13e-eeuwse kerk worden gesloopt. Daarnaast zou de St Janskerk met de nieuwe toevoeging niet langer vrij op het Hubertusplein staan. ‘Erfgoedvernietiging’, noemde voorzitter Maud Arkesteijn dat destijds in de Gelderlander. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed adviseerde de gemeente om de vergunning niet te verlenen.

Bovendien zag Heemschut Gelderland voldoende mogelijkheden voor een alternatief. De parochie kan uitwijken naar een pand in de buurt, zoals de Mariaschool. Dit pand zit om de hoek van de kerk en is al in bezit van de parochie. Deze optie is ook in de gemeenteraad genoemd als mogelijk passende oplossing.  

Heemschut Gelderland is verheugd met de goede afloop en hoopt dat deze overwinning voor het erfgoed nog lang zal naklinken binnen de gemeente.

 

Bekijk hier wat de plannen waren voor het nieuwe parochiecentrum

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.