Heemschut Overijssel en Cuypersgenootschap beraden zich op vervolgstappen.
Sloop MTS
In 2014 verscheen in Tubantia het bericht dat het college van B&W van Hengelo instemt met de sloop van een deel van de voormalige Hofstede MTS aan het Industrieplein in Hengelo. Heemschut en Cuypersgenootschap vonden dit een slechte zaak. Immers, Hengelo dankt zijn identiteit aan twee belangrijke thema’s: het industrieel erfgoed en de bebouwing uit de wederopbouwtijd. De voormalige Hofstede MTS is een waardevol voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Door de ligging aan het Industrieplein vormt het een goede overgang naar het industriële erfgoed in “Hart van Zuid’. Voor de MTS werd een monumentenstatus aangevraagd bij het college van Hengelo. De monumentencommissie had dit in een brief ook al gedaan.
Motie Gemeenteraad Hengelo
De gemeenteraad van Hengelo ging niet akkoord met de sloop van de MTS. Ze droegen het college van B&W om Projectbureau Hart van Zuid te vragen om in samenwerking met de Werkgroep Industrieel Erfgoed en de Monumentencommissie de hergebruiksmogelijkheden van bouwdeel 1 op korte termijn te onderzoeken en een periode van 2 jaar de tijd te nemen bouwdeel 1 te verhuren.
Toekomstplannen
Het Twentse WTC gaat in delen van de oude MTS zitten. Inmiddels is begonnen met de verbouwing van de voormalige Hofstede MTS. Voor de gymzaal en het kunstwerk is nog niet duidelijk wat daar mee gebeurt. De gemeente Hengelo en projectontwikkelaar van Wijnen kijken nog naar geschikte gebruikers en functies.
Geen monumentenstatus
Omdat in deze fase de eigenaar van de MTS een beschermde status van het pand nog niet opportuun acht, heeft het college van B&W van Hengelo besloten het pand niet aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Brief College B&W gemeente Hengelo, d.d. 24 maart 2016