Oud-Veenendaal, Stadslab Veenendaal en Heemschut Utrecht betrokken bij restauratie en poging tot herplaatsing van het wandmozaïek.
Sloopdreiging
Bij de transformatie van de de voormalige Talmaschool (CSV) tot woongebouw ‘De Reünie’, kon het waardevolle wandmozaïek van kunstenaar J. T. Halbertsma niet worden ingepast. Onder de dreiging van verlies door sloop ontwikkelde de Historische Vereniging Oud Veenendaal initiatieven waarbij door Heemschut en Utrecht en Stadslab Veenendaal werd aangesloten. Gezamenlijk is bereikt dat het kunstwerk door de projectontwikkelaar beschikbaar werd gesteld om elders in Veenendaal te worden herplaatst.
Kunstwerk
Halbertsma bracht in 1964 in opdracht van het schoolbestuur het ontstaan en de ontwikkeling van Veenendaal tot uitdrukking, door middel van een wandmozaïek uit verschillende soorten natuursteen . De aanwezige veengronden, de later volgende turfafgraving en ook de latere industriële ontwikkeling van Veenendaal zijn uitgebeeld. Het ontstaan van het dorp en de overstroming van de regio door een falende waterkering ontbreken niet. Op het 16 meter lange kunstwerk zijn ook afbeeldingen zichtbaar van de kerk op de markt en van de ambachten en nijverheid in Veenendaal
Nieuwe Locatie
Inmiddels is het kunstwerk volledig gedocumenteerd en aansluitend gedemonteerd. De 1083 (!) onderdelen zijn zorgvuldig opgeslagen, met als doel heropbouw en plaatsing. De directie van de school CSV - ‘Het Perron’ en de gemeente Veenendaal hebben medewerking toegezegd voor het vinden van een nieuwe plek, vanwege de sterke relatie van het kunstwerk met het beroepsonderwijs in Veenendaal. Op die manier zal het imposante en voor veel plaatsgenoten betekenisvolle mozaiek aan de Veenendaalse gemeenschap worden teruggegeven.