Thema Energietransitie
Schone energie uit hernieuwbare bronnen als wind, zon, water, getijden en aardwarmte heeft de toekomst. Daarom worden veel nieuwe windmolens op land en water en zonnepanelen op daken aangelegd. Ook centrales voor waterkracht en getijdenstroom en pompen voor aardwarmte komen op. Voor de opwekking van hernieuwbare energiebronnen is veel ruimte nodig. Bij windmolens en zonnepanelen is soms sprake van een gevaar voor aantasting van cultuurlandschap of een historisch stads- of dorpsgezicht door ontsiering en de omvang.
Naast de groei van het gebruik van schone energie is ook energiebesparing een belangrijk thema. Een oud gebouw is per definitie duurzaam en met enkele aanpassingen wordt een gebouw energiezuiniger gemaakt. Heemschut kijkt kritisch naar de impact van plannen op de omgeving en is voor het goed inpassen in het landschap. Soms is ook een nieuw landschap te billijken. Bij energiebesparing wil ze voorkomen dat monumenteneigenaren op onnodig hoge kosten worden gebracht. Vaak werken de meest simpele oplossingen het best.
Via een werkgroep Energietransitie i.o. denkt Heemschut mee over oplossingen voor de transitie met aandacht voor cultuurlandschap en erfgoed.