Heemschut en de stichting Bouwhistorie Nederland zijn bezorgd over het voornemen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om 440 pallets met oude bouwfragmenten af te stoten. De fragmenten komen uit de 15de- tot 20ste eeuw. Heemschut en Bouwhistorie Nederland hebben een zienswijze ingediend.
Het afstoten van de bouwfragmenten is begin januari door de Rijksdienst kenbaar gemaakt in een publicatie in de Staatscourant. Volgens de Rijksdienst (voorheen Monumentenzorg) is een deel van de verzameling in slechte staat, is de cultuurhistorische waarde niet in alle gevallen duidelijk, is de verzameling zonder collectiebeleid tot stand gekomen en wordt de verzameling nauwelijks gebruikt en is er ook weinig kennis over.
Heemschut en de stichting Bouwhistorie Nederland zetten in de zienswijze echter uiteen dat de verzameling is ontstaan door jaren en jaren monumentenzorg. Ook zijn van veel bouwmaterialen de orginelen door de Rijksdienst in de collectie ondergebracht terwijl er kopieën zijn teruggeplaatst bij restauratie. Maar voor onderzoekers is het juist van belang dat de orginele bouwdelen nog inzichtelijk zijn voor onderzoek.
"Om het gebouwde erfgoed te beschermen voor toekomstige generaties (de meest zuivere reden waarom er een Monumentenzorg bestaat) is het dan ook van het grootste belang om de eenheid van alle gebruikte materialen, plaatsing en volgorde te behouden", zo betogen de erfgoedbeschermers.