Heemschut maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de Schnellbootbunker in IJmuiden, de grootste bunker van Nederland en de laatste in haar soort. De Schnellbootbunker dreigt de grootste halve bunker van Nederland te worden nu de eigenaar van de oostelijke helft een sloopmelding heeft gedaan.
Al voor de zomer gingen de alarmbellen bij Heemschut af. Om geen slapende honden wakker te maken, deden we in stilte een beroep op de toenmalige staatssecretaris van media en cultuur om de Schnellbootbunker versneld aan te wijzen als Rijksmonument. Die status verdient deze volstrekt deze volstrekt unieke bunker ongetwijfeld.
Toch is de kans dat de Schnellbootbunker gesloopt gaat worden groot. Alle seinen voor sloop staan tot dusver op groen: de sloopmelding is gedaan en de asbestvergunningen zijn verleend. Wat nog rest is de vergunning om het zomerverblijf van de gewone dwergvleermuis te mogen vernietigen. Als deze vergunning wordt verleend, kunnen de werkzaamheden op 1 januari al starten. Bunker Museum IJmuiden startte deze week een petitie met de oproep de sloop tegen te houden.
Uniek voor Nederland en daarbuiten
Bij Heemschut en andere bunkerexperts bestaat er geen twijfel over de waarde van de Schnellbootbunker. Met de imposante lengte van 245 meter, breedte van 75 meter en hoogte van ruim 17 meter is deze bunker veruit de grootste van ons land.
Bovendien is het niet alleen de grootste, maar ook de laatste in zijn soort. Schnellbootbunkers zijn gedekte onderkomens voor snelle torpedoboten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden gebouwd. De Torpedoboten werden op de Noordzee ingezet tegen in konvooi varende koopvaardijschepen. In Nederland werden drie van deze bunkers gebouwd, één in Rotterdam en twee in IJmuiden. Nu is er dus nog maar één over. Daarmee is de Schnellbootbunker onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit, en in het bijzonder voor het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in ons land.
Ook internationaal gezien is de bunker van belang. De Schnellbootbunker is namelijk gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, een 2500 kilometer lange verdedigingslinie door zeven landen die loopt van Noorwegen tot aan Spanje. Ook internationaal worden de sloopplannen opgemerkt.
Militair erfgoed slecht beschermd
In IJmuiden kun je eigenlijk op een klein oppervlak de essentie beleven 2500 kilometer lange verdedigingslinie, de Atlantikwall op zakformaat met de Schnellbootbunker als hoogtepunt. Toch blijkt dit militair erfgoed zeer slecht beschermd.
Heemschut dringt daarom niet alleen aan op het zo snel mogelijk beschermen van de Schnellbootbunker, maar hoopt ook dat de gemeente Velsen stappen zet om haar erfgoed beter te beschermen. In relatie tot de Schnellbootbunker is vooral de achtergelegen Torpedobunker van belang, waar de torpedo’s waarmee de Schnellboten werden uitgerust werden opgeslagen. De twee zijn eigenlijk niet los van elkaar te zien. Ook de Torpedobunker verdient in onze ogen de status van rijksmonument.