Nieuwsbericht

Wandmozaïek 'Groei' van Marianne van der Heijden herplaatst

Vorige week is in het nieuwe Sint-Janscollege in Hoensbroek het wandmozaïek 'Groei' van kunstenares Marianne van der Heijden herplaatst. De wandmozaïek werd in 1965 aangebracht in het oude schoolgebouw van het Sint-Janscollege. Dat gebouw is inmiddels gesloopt, maar gelukkig was er in het nieuwe schoolgebouw plek voor het kunstwerk. Het hele project van uitname en herplaatsing is begeleid door de Heemschut Werkgroep Monumentale kunst.

In mei van dit jaar is het kunstwerk door restaurator Arno van Sabben uitgezaagd en opgeslagen. Vorige week was het zover: het kunstwerk werd herplaatst in het nieuwe Sint-Janscollege tegen een vrijstaande wand op dezelfde locatie. Het nieuwe Sint-Janscollege behoud zo een mooie herinnering aan het oorspronkelijke gebouw en het kunstwerk van Van der Heijden krijgt een duurzame toekomst. 

De Werkgroep Monumentale Kunst is tevreden met de succesvolle herplaatsing. Het project is financieel mogelijk gemaakt door het Groene Kruis Heerlen, de provincie Limburg, het Cultuurfonds Limburg en de Stichting Marianne van der Heijden. 

Over Groei

Marianne van der Heijden (1922-1998) bracht het wandmozaïek van 240 x 200 cm aan op verzoek van architecth Theo Boosten in het door hem ontworpen Sint-Janscollege aan de Amsteraderweg in Hoensbroek. Het mozaïek kreeg de titel 'Groei' en was het eerste abstacte werk van Van der Heijden. Van der Heijden maakte naast vrij werk ongeveer 25 architectuurgebonden kunstwerken, waarvan 'Groei' er één is. 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.