Nieuwsbericht

Traditie van fijndistilleren in Amsterdam wordt immaterieel cultureel erfgoed

Heemschut Amsterdam ondersteunde de aanvraag van A van Wees Distilleerderij de Ooievaar voor plaatsing op Nationaal Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland van Unesco.

Traditie van fijndistilleren als cultureel erfgoed

Heemschut Amsterdam hoorde het goede nieuws dat het ambacht van fijndistilleren van genevers en likeur in Amsterdam op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland terecht is gekomen. Met de plaatsing heeft het fijndistilleren nu de status van cultureel erfgoed gekregen. Plaatsing van een traditie op de Nationale Inventaris is een middel om de gemeenschap te helpen in de borging ervan. Met het ondertekenen van het certificaat van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland wordt de plaatsing van deze tradities officieel.

Fijndistilleren in Amsterdam

Ambachtelijk geneverstoken gebeurt met gekochte moutwijn, jeneverbessen en kruiden en likeurstoken met brandewijn, gekochte alcohol, vruchten, noten, bloemen en kruiden in fijnketels met rectificeerbol, op basis van traditionele receptuur. Met behulp van de rectificeerbol wordt het distillaat twee keer gedistilleerd, eerst in de fijnketel, waarna de rectificeerbol zorgt voor correctie. Dit gebeurt met een fijnmazige kam, die oneffenheden in het distillaat terug de ketel in dringt. Een jenever uit deze ketel wordt dubbelgebeide jenever genoemd (beien zijn jeneverbessen). Likeur, waarbij de toevoeging van zelf gedistilleerde brandewijn een belangrijk ingrediënt is, heet dan dubbele Amsterdamse likeur.


Voordracht tot cultureel erfgoed

De traditie werd voorgedragen door A. Van Wees Distilleerderij De Ooievaar en mede-ondersteund door Heemschut Amsterdam. Met de voordracht wilden zij twee doelen bereiken. Enerzijds het behoud van het traditionele ambacht dat praktisch uitgestorven is. Anderzijds het willen blijven voortbestaan als traditionele distilleerderij op haar traditionele plek in de Amsterdamse Jordaan in de orginele panden.

Het bedrijf A. van Wees distilleerderij de Ooievaar, is sinds 1922 gevestigd in de Driehoekstraat 4-26 en 1 –15 te Amsterdam. Het bedrijf was eerder vanaf 1883 aan de Marnixstraat gevestigd. In 1922 werden de panden in de Driehoekstraat aangekocht en allereerst volledig hersteld en ten tweede ingericht voor de distilleerderij (met distilleerketels, grondputten enz). De nummers 8 en 10 hebben een monumentenstatus. Het bedrijf is een samenvoeging van Firma A. van Wees en Distilleerderij De Ooievaar opgericht in 1782 in Den Haag.

Heemschut Amsterdam ondersteunt voordracht

Heemschut Amsterdam ondersteunt de voordracht om het fijndistilleren in Amsterdam tot immaterieel cultureel erfgoed te maken.Niet alleen onderscheidt het bedrijf zich door haar vakmanschap, ambacht en traditie van andere bedrijven in de branche, maar ook zijn deze kwaliteiten geborgd door opvolging en kennisoverdracht. In combinatie met de oorspronkelijke locatie van de distilleerderij, pakhuis, kelders, kantoor en proeflokaal, op een bijzondere locatie in de Jordaan (de bufferzone van het werelderfgoed de grachtengordel van Amsterdam) biedt het voortgezet gebruik van dit erfgoed de beste garantie voor behoud.

Het Parool heeft over de benoeming een prachtig stuk aan gewijd. 

 

Adhesiebetuiging Heemschut, d.d. 5 maart 2016

Het Parool, 8 juli 2016

Wesbite A. van Wees Distilleerderij De Ooievaar

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2025 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.