Nieuwsbericht

Schilrenovatie wist Brutalisme uit in Enschede

Het is al enige tijd bekend: de Macandraflat (Hans Sluijmer, 1968) in Enschede zal worden gerenoveerd. Het Brutalistische icoon aan de rand van het Volkspark is toe aan vernieuwing. Heemschut Overijssel maakt zich zorgen over de renovatieplannen: in de moderne plannen blijft niets over van het brute karakter van Macandra.

De geplande schilrenovatie zal de buitenkant van Macandra onherkenbaar veranderen. Er is gekozen voor een groengevel en warme kleuren – geheel in een aantrekkelijk moderne stijl die reeds op zoveel plekken te zien is. De Brutalistische kenmerken – die door haastige sloop steeds zeldzamer worden in Nederland – zullen vrijwel geheel worden uitgewist. 

Zonde, vindt Heemschut Overijssel. Het Brutalisme uit de vorige eeuw ondergaat namelijk juist op dit moment een enorm positieve imagoverandering. De ontluikende herwaardering komt bovendien uit de hoek van een enthousiaste jonge generatie van kenners. In het gloednieuwe overzichtswerk Bruut, atlas van het Brutalisme in Nederland (2023) krijgt Macandra dan ook 4 sterren toebedeeld.

Om de zusterflat te beschermen, heeft Heemschut Overijssel nu monumentenstatus aangevraagd voor Macandra. Niet alleen het gebouw zelf speelt hierin een rol, ook haar situering in het historische Volkspark is van belang. Het Volkspark viert in 2024 haar 150e jubileum: een mooi moment om terug te blikken op het rijke verleden van dit park. Heemschut vraagt dan ook om de Macandraflat ook te waarderen in de historische context van het Volkspark als één van haar meest recente toevoegingen.

Heemschut is vooralsnog blij dat Macandra niet gesloopt wordt, zoals steeds vaker gebeurt bij betonnen Post ’65 gebouwen. Het verduurzamen van Macandra gebeurt nu echter op een wijze die het Brutalisme enorm geweld aan doet. Dat kan anders en dat móet anders: behoud Macandra op een manier die het brutalisme voluit respecteert.

 

Over Macandra

De Macandraflat (Hans Sluijmer, 1968) bestaat uit 3 betonnen woontorens van 10 verdiepingen. De rechthoekige noodtrappen aan de zijkant geven de flat een onbevreesde uitstraling. Macandra werd ontworpen als zogeheten zusterflat: een woonflat voor verpleegsters in opleiding. De flat werd zodoende bewoond door ongehuwde vrouwen en kreeg de bijnaam ‘hunkerbunker’. Macandra telde bij oplevering 264 gestoffeerde en gemeubileerde kamers met douche, toilet, wastafel en zitbalkon. Op iedere verdieping was een gemeenschappelijke huiskamer, keuken en wasruimte.

 

Bekijk de plannen voor de schilrenovatie.

Beeld: Martijn Haan, oostblog.nl


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2025 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.