Heemschut Zuid-Holland heeft deze week een melding van nalatigheid bij bouwwerkzaamheden gedaan bij de gemeente Westland. Een grote conifeer is bij werkzaamheden beschadigd en is gaan hellen. Samen met Stichting Terebinth, die zich inzet voor het funerair erfgoed, vragen we de gemeente om te handhaven.
Het is niet de eerste keer dat Heemschut Zuid-Holland zich tot de gemeente Westland richt met betrekking tot de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Dijkweg. In 2021 deed Heemschut Zuid-Holland samen met Genootschap Oud-Westland en het Cuypersgenootschap een aanvraag om de begraafplaats aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit is helaas verzand in een langdurig juridisch proces. Heemschut en Terebinth vrezen nu voor aantasting van de monumentale waarden van de begraafplaats.
Naast de oude begraafplaats wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuw appartementencomplex. Hierbij zijn eenzijdig de wortels van een coniferenrij blootgelegd en weggekapt. Van één grote conifeer is vast te stellen dat deze is gaan hellen, waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Het risico is dat de graven ontzet raken en de begraafplaats onherstelbaar beschadigd wordt.
Begraafplaats langdurig afgesloten
Sinds 18 september zit het hek van de oude begraafplaats op slot. De parochie (tevens eigenaar) heeft laten weten dit te doen vanuit veiligheidsoverwegingen. Heemschut vindt het onacceptabel dat de begraafplaats langdurig wordt afgesloten voor mensen die hun dierbaren willen bezoeken en roept het parochiebestuur op snel te komen tot een situatie die recht doet aan het belang van deze begraafplaats voor de cultuurhistorische betekenis van de gemeenschap.
Er is een grote schare vrijwilligers die bereid zijn regulier onderhoud te plegen om de cultuur en natuurwaarden van dit kerkhof te bewaken. Helaas zijn zij niet in de gelegenheid gesteld deze werkzaamheden uit te voeren, waardoor sprake is van dreigend verval. Het parochiebestuur heeft aangegeven pas na de rechtszaak over de situatie te willen praten.
Heemschut Zuid-Holland is van mening dat de verslechterde situatie het gevolg is van acties en besluiten die de monumentale status in gevaar brengen. ‘Wij vinden de gevaarlijke situatie en het onthouden van noodzakelijk onderhoud verwijtbaar en toerekenbaar.’
Over de begraafplaats
De geschiedenis van het kerkhof is nauw verbonden met die van de katholieke kerk in Naaldwijk. Vanaf 1790 en 1870 hebben er kerken op deze plek aan de Dijkweg gestaan. Tot 1931 stond de katholieke kerk op de plek waar zich nu de voorhof van de begraafplaats met de Piëta van Albert Termote bevindt. De grond voor de dodenakker werd in 1828 door de parochie aangekocht. Het kerkhof ligt op een hooggelegen terp, die met een oude muur is omlijnd. Pastoor Jacobus Mazza van de Adrianusparochie zegende het kerkhof datzelfde jaar in. Twee jaar later werd hij zelf op ‘zijn’ kerkhof begraven. De steen van de uit Amsterdam afkomstige pastoor Mazza bevindt zich nog in originele toestand op het graf. Ook de schenker van het legaat voor de bouw van de huidige Adrianuskerk aan de Molenstraat ligt hier begraven, Adrianus Martinus Hofstede. Tot 1970 werden alle Naaldwijkse katholieken aan de Dijkweg begraven. De plek is betekenisvol en de geschiedenis is afleesbaar.
Bekijk hier de foto's van hoe de begraafplaats er voorheen uitzag.