Nieuwsbericht

Oproep Heemschut Overijssel: Bescherm de leegte van Stadsland Deventer

Heemschut Overijssel doet in een brief aan het college van Deventer de oproep om het Stadsland onbebouwd te laten. Hiermee reageert de commissie op het voorstel van het college om het Stadsland als mogelijke woningbouwlocatie aan te wijzen. Heemschut Overijssel vindt dit geen goed idee en laat van zich horen.

Landschap dat bebouwd wordt, is voor altijd weggegeven. Zo schrijft Heemschut Overijssel in haar brief aan het College. Het Stadsland is een gebied aan de overkant van de IJssel ten opzichte van de stad Deventer. Juist het open karakter en de afwezigheid van bebouwing maken het Stadsland van hoge landschappelijke waarde. Een leegte die we moeten koesteren.

Over het Stadsland

Van oorsprong is het Stadsland een buitendijks gebied op de Veluwse IJsseloever. Al sinds de middeleeuwen maakt het deel uit van het grondgebied van de Stad Deventer. Van oudsher diende het Stadsland als plattelandsgebied waar de grootburgers van Deventer en de stadsboeren hun vee konden weiden. Het gebied sluit ook naadloos aan op het landgoed Sterrebosch, ten noorden van Twello.

Het Stadsland bestaat uit grasland en akkertjes in ongelijkmatige kavels, die afgescheiden zijn met meidoornheggen. Tijdens hoogwater was het een vloeiweide voor de rivier. Na 1995 is de winterdijk verhoogd, zodat het land niet meer snel kan onderlopen. Nog steeds is het Stadsland één van de meest interessante plekken in het Nederlandse rivierenlandschap. De plek kan dan ook rekenen op hoge waardering van toeristen en bewoners van Salland en de Veluwe.’

 

Beeldmateriaal | Topotijdreis, Stadsland omstreeks 1850


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.