Heemschut Noord-Holland trekt samen op met het Cuypersgenootschap en de Historische Vereniging Alkmaar om te voorkomen dat een charmant tuindorp in Alkmaar ten prooi valt aan sloop. Bloemwijk ontstond in de jaren 1916-17 op de tekentafel van Jan Stuyt (1868-1934). De architect leverde een vroeg voorbeeld af van sociale woningbouw in Alkmaar. Bloemwijk verrees tussen de spoorlijn en de singels van de oude stad.
Het aanzien van de woningen is slecht. In de jaren tachtig verschenen er (te) grote dakkapellen op de huizen en zijn houten kozijnen vervangen door kunststoffen exemplaren zonder roeden. Corporatie Van Alckmaer voor Wonen oordeelt dat renovatie te duur wordt en wil op de plek van Bloemwijk nieuwbouw plegen. Spontaan richtten bewoners van Bloemwijk een actiegroep op: Stop sloop Bloemwijk. Particuliere woningeigenaren in de wijk sloten zich hierbij aan. Het gemeentebestuur houdt zich echter doof, maar heeft ook nog geen sloopvergunning afgegeven. De corporatie blijft aankoersen op sloop. De bewonersgroep, inmiddels murw geworden, heeft zich maar opgeheven.
De gemeente heeft nooit overwogen de wijk, of typerende delen ervan, aan te wijzen als beschermd stadsgezicht of gemeentelijk monument. Wel bevindt zich in de wijk één gemeentelijk monument en spreekt het bestemmingsplan van een ‘beeldbepalend gevelbeeld’. Het Cuypersgenootschap, Heemschut en de Historische Vereniging Alkmaar vinden het complex cultuurhistorisch waardevol.
De nieuwbouwplannen voor Bloemwijk zijn intussen gepresenteerd. De gemeente Alkmaar zou echter Bloemwijk moeten beschermen als beschermd stadsgezicht.