De Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) en de Nicolaikerk in Utrecht hebben in overleg met de gemeente Utrecht een bijzonder initiatief genomen. Een mozaïek van Piet Kok heeft een nieuwe plek gekregen in de Nicolaikerk. Het kunstwerk, dat al jaren verweesd is, blijft zo voor de toekomst behouden.
De mozaïek van Piet Kok (1919-1981) draagt de titel Drie-eenheid en is een voorbeeld van monumentale kunst uit de wederopbouwperiode. Het hing voorheen in de L.W.C. Keucheniusschool in Utrecht-Overvecht. Nu heeft het werk dus een nieuw onderkomen in de Nicolaikerk in de Utrechtse binnenstad.
Kok was naast kunstenaar ook predikant en heeft in de wederopbouwperiode tientallen glas-in-loodramen ontworpen. Ook zijn er een aantal mozaïeken, muurschilderingen en draadplastieken van zijn hand bekend. In de Nicolaikerk is vanaf 1956 één van zijn mooiste glas-in-loodramen aanwezig, gemaakt ter ere van verzetsstrijder Johan Brouwer (1898-1943).
Wederopbouwperiode
De wederopbouwperiode in Nederland (1946-circa 1972) is in kunsthistorisch opzicht een belangrijke en interessante periode. In die tijd werd 1,5% van de totale bouwsom van onder andere schoolgebouwen besteed aan kunst. Vanwege de grote formaten en het nagelvast aanbrengen in gebouwen wordt gesproken van monumentale of architectuurgebonden kunst. In Utrecht zijn vele fraaie voorbeelden van wederopbouwkunst te vinden.