Nieuwsbericht

Heemschut en Mevrouw Meijer presenteren nieuwe brochure: Scholen

Stichting Mevrouw Meijer en Heemschut slaan de handen in één en presenteren de nieuwe brochure over scholen. Met 'de schijnwerper op scholen' zetten we de school als erfgoedobject op de kaart, laten we zien wat de belangrijkste bedreigingen zijn, en geven je tips over hoe je sloop kunt tegengaan.

Allemaal hebben we herinneringen aan de scholen waar we groot zijn geworden. We hebben herinneringen aan leraren en leraressen, aan klasgenoten en aan huiswerk. Het schoolgebouw was daarbij de constante. 

Oudere schoolgebouwen zijn soms buiten gebruik geraakt, sommige zijn gesloopt, andere herbestemd. Voor de gebouwen die zijn of worden aangewezen als beschermd monument is de toekomst - in elk geval voor het aanzien van het gebouw - verzekerd. Anders ligt dat voor de scholen die nog volop in gebruik zijn en veelal na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. 

Erfgoed als troef

In deze brochure laten we zien dat schoolgebouwen alledaags erfgoed zijn, waardoor ze wellicht aan de aandacht van ons burgers ontsnappen. Schoolgebouwen die soms in boekhoudkundige zin zijn afgeschreven, zijn dat technisch en functioneel vaak nog helemaal niet. Onder andere daarin schuilt het gevaar: maar al te vaak wordt de optie van sloop en nieuwbouw gepresenteerd als enige middel om vraagstukken rond verduurzaming, hygiëne en onderwijskundige vernieuwing op te lossen. 

In deze brochuren laten we zien dat het anders kan. Met geslaagde voorbeelden van renovatie en transformatie van Stichting Mevrouw Meijer. En met de erfgoedkennis van Heemschut. Behoud, renovatie en transformatie van een bestaand schooggebouw is in alle opzichten aantrekkelijk an sloop en nieuwbouw. Tenminste als je nauwkeurig en eerlijk rekent. En wat blijkt: erfgoed is daarbij geen handicap, maar juist een troef. 

Download hier de brochure

Liever op papier lezen? Vraag de papieren brochure aan via info@heemschut.nl


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.