Nieuwsbericht

Monumentenstatus voor Sint Vitusstraat in Winschoten!

De vlag mag uit in de Sint Vitusstraat in Winschoten: afgelopen week heeft de gemeente Oldambt het schilderachtige straatje aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee is gehoor gegeven aan het verzoek van Heemschut Groningen, de Werkgroep Sociale Woningbouw en het Cuypersgenootschap. In november 2023 deden zij gezamenlijk een aanvraag voor monumentenstatus.

Het gaat om een voorlopig besluit. Acantus kan nog in bezwaar gaan tegen het besluit. Voor Heemschut is de monumentwaarde van de straat echter glashelder. De WSW is dan ook verheugd met het voorlopig besluit van de gemeente. 

De gemeente heeft de aanvraag voor advies voorgelegd aan Libau, de kennisorganisatie van de leefomgeving en cultureel erfgoed in Groningen. Libau schrijft in haar advies dat zij de woningen een hoge waarde toekent. “Het betreft een waardevol en zeldzaam complex van een vroeg voorbeeld van arbeiderswoningen. Het geheel van alle woningen heeft een hoge cultuurhistorische waarde.” 

Van karakteristiek tot monument

De 52 sociale huurwoningen uit 1917 waren al aangemerkt als karakteristiek. Toch werd het straatje met sloop bedreigd. Volgens woningbouwcorporatie Acantus was sloop noodzakelijk door funderingsproblemen en zou renovatie financieel onhaalbaar zijn.

Het verzet tegen de sloopplannen was groot: bewoners, lokale organisaties en erfgoedorganisaties hebben Acantus en de gemeente geprobeerd op andere gedachten te brengen. Ook Heemschut oordeelde dat sloop onnodig was en deed een monumentenaanvraag. Met zorgvuldige renovatie kan er in de Sint Vitusstraat nog prachtig worden gewoond.

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.