Erfgoedvereniging Bond Heemschut ziet de laatste jaren zorgelijke ontwikkelingen in het Drentse landschap. Essen, beekdalen, ontginningen met de kenmerkende landschapselementen verdwijnen en takelen in snel tempo af. Dat tast de samenhang en herkenbaarheid aan van het landschap dat Drenthe zo kenmerkt. Het ondermijnt de kracht van Drenthe als belangrijke wandel- en fietsprovincie.
Rijk, provincie en gemeenten schieten tekort in toezicht en het handhaven van de afgesproken regels. Dat komt doordat ze door verschuivingen in verantwoordelijkheden onvoldoende samenwerken. De rijksoverheid heeft in 2010 het landschap tot een vervallen rijksdoel verklaard. Vanuit het rijk zijn er dus geen nationale landschappen meer, maar ook geen interdepartementale nota’s, zoals de Nota Belvédère.
Het rijk heeft het geld dat het daarmee uitspaart niet aan provincie en gemeenten gegeven. Drenthe heeft daardoor alleen geld voor het Nationale Natuur Netwerk, (de voormalige Ecologische Hoofdstructuur). Voor vele duizenden landschapselementen in Drenthe is daardoor helemaal geen geld. Alleen al Staatsbosbeheer komt een miljoen te kort voor landschapsbeheer.
In 2011 schaften veel Drentse gemeenten de kapvergunning af. Het leidde tot een kaalslag onder bomen en singels in De Wolden, zo ontdekten vrijwilligers van Natuurvereniging Zuidwolde. Onder hen Wout van den Heuvel, Arie ten Wolde en Piet Pilkes uit Zuidwolde. Pilkes is ook actief in Heemschut. Binnenkort bieden ze de conclusies van hun werkgroep Landschapsbehoud aan aan het bestuur van hun vereniging. Heemschut Drenthe constateert dat het vijf voor twaalf is voor de Drentse natuur. De erfgoedvereniging roept daarom inwoners en organisaties in Drenthe op de afbraak van de natuur in hun eigen omgeving te melden bij mailadres heemschutcommissiedrenthe@gmail.com.
Een telefoontje naar de secretaris van Heemschut Drenthe, Ellen de Vries, mag ook: 0592-312226.