De Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVV) heeft de vergunning voor de sloop van het stationsgebouw in Kortrijk (België) vernietigd. Volgens de Raad werd er onvoldoende rekening gehouden met de erfgoedwaarden van het oude gebouw. Heemschut volgt de situatie rondom Station Kortrijk al langere tijd en ondersteunt de strijd om sloop tegen te houden.
Station Kortrijk trekt gelijk het oog: het is het grootste en belangrijkste station in Vlaanderen. De sloopplannen van de Stad Kortrijk en de NMBS (Belgische Spoorwegen), vielen dan ook dan ook niet in goede aarde bij de Vlaamse Vereniging Voor Industriële Archeologie (VVIA). Zij spanden daarom een proces aan bij de RVV. De RVV is vergelijkbaar met de Nederlandse Raad van State.
De uitspraak is een belangrijke overwinning voor de VVIA. Sloop van het station is hiermee een stuk minder waarschijnlijk. Bovendien heeft de VVIA zelf een alternatief plan bedacht om de benodigde spoorverbetering te realiseren én het station te behouden.
Richting bescherming
Voor Heemschut en VVIA is het duidelijk dat station Kortrijk een beschermde status verdient als monument uit de wederopbouwperiode. Ook uit andere hoeken kwam erkenning voor het station. Zo plaatste Europa Nostra het gebouw in 2021 op de Lijst van de 7 Meest bedreigde Erfgoederen in Europa.
Ondanks positieve adviezen van deskundigen bij het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed (vergelijkbaar met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) wilde toenmalige minister Mathias Diependaele niet overgaan tot aanwijzing. Met een nieuw federaal kabinet is de vraag of er nu wel de juiste stappen kunnen worden gezet om het unieke station te behouden én de spoorverbetering te realiseren. Het kan!