Het verbaast Heemschut dat het belang en de samenhang van het markante gebouw, zijn monumentale tuin en de kunstwerken daarin nauwelijks onderzocht zijn.
Cementrum, een gesamtkunstwerk
Sinds enkele jaren staat het in 1979 door David Zuiderhoek ontworpen Cementrum in een industriewijk aan de noordkant van Den Bosch leeg. Daarin zat de Heidelberg Group met haar dochters Enci, Mebin en Sagrex, maar ook het Cement- en Betoncentrum, een kenniscentrum van vijf verenigde cementindustrieën. In 2013 verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand. Het pand ging over naar de gemeente. De gemeente wilde het karakteristieke pand in het kader van het Jeroen Bosch-jaar 2016 herbestemmen tot scholencomplex. Het wordt nu tijdelijk beheerd.
De architect Zuiderhoek creëerde voor de cementindustrie een indrukwekkende kantoortuin. De open ruimte, het licht dat van boven valt, de opvallende gelende blauwe ramen, zijn belangrijke kenmerken. Daarnaast werd de omgeving van het gebouw met vijverpartij en drie fonteinen ontworpen door Joop Beljon. Het kunstwerk de Loerbol is gemaakt door Jaap van der Meij. Van der Meij, overleden in 1999, maakte de Loerbol voor een tentoonstelling in Schaarsbergen, bij Arnhem. Dat deed hij in opdracht van de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI).
Inzet voor behoud
Heemschut vindt het mooi dat zowel lokale bewoners als de politiek zich willen inzetten voor behoud van het Cementrum. Kunstenaar en artistiek directeur Oscar Schrover heeft de toekomst van het gebouw op de agenda van de politiek gezet. Hij heeft een mooi onderzoek gedaan naar de (architectuur)geschiedenis van het gebouw en zijn omgeving. Hij verbaast zich dat het gebouw al weer afgedankt wordt, terwijl het belang en de samenhang van het markante gebouw, zijn monumentale tuin en de kunstwerken daarin nauwelijks onderzocht zijn. Hij vindt dat het gebouw meer tijd nodig om zich te bewijzen. En die tijd krijgt jong erfgoed vaak niet. Met hem wil Heemschut kijken naar onderzoek naar de waarde van het gebouw, en mogelijkheden verkennen voor behoud en herbestemming. Goed om te zien is dat lokale politieke partijen ook voor behoud gaan en ook de tuin en Loerbol willen bewaren.
Schrover ziet het gebouw als een ideale plek voor een museum en galerie. De gaaf bewaarde indeling van het gebouw zou dan behouden kunnen blijven. Heemschut kan zich daar zeker in vinden.
Het Cuypersgenootschap heeft bij de gemeente Den Bosch een verzoek gedaan tot bescherming als gemeentelijk monument. Heemschut is bereid deze aanvraag ondersteunen, maar ziet ook dat er wellicht eerst - in samenwerkingsverband - verkend moet worden wat er met het gebouw kan.
Brabants Dagblad, interview met Oscar Schrover 18 maart 2017
Cement Online, De Loerbol, 22 maart 2017