Nieuwsbericht

Heemschut waarschuwt voor onderhoudsgebrek bruggen in Amsterdamse Watergraafsmeer

Aantal monumentale bruggen verkeert in slechte staat.

Een aantal Amsterdamse School bruggen in de Watergraafsmeer verkeert in matige tot slechte staat. Soms vallen stenen er letterlijk uit en hier en daar is het smeedwerk doorgerot. In een brandbrief hierover heeft Heemschut het stadsdeel gealarmeerd.

Het betreft bruggen in de stijl van de Amsterdamse School van een van de belangrijkste architecten van deze beweging Piet Kramer. De bruggen behoren tot een hele serie over de Molenwetering aan en rondom het Galileïplantsoen en het Archimedesplantsoen en doorlopend tot aan Park Frankendael. Amsterdam bezit een unieke verzameling van deze bruggen. Nergens anders ter wereld bestaat een zo grote collectie werken van één architect en nergens zo’n grote coherente collectie, over het geheel genomen vaak nog in redelijk tot goede staat. Maar dan moet stadsdeel Oost wel het onderhoud aan de bruggen serieus nemen, schrijft Heemschut. Het bruggenensemble in de Watergraafsmeer is uniek omdat zij als samenhangende serie is ontworpen in samenspel met de bebouwing.

Grote waarde

Hoewel de bruggen officieel nog geen monumentale status hebben, zijn ze wel van grote waarde voor het stadsdeel. Vrijwilligers van Heemschut gingen op inspectie en constateerden, dat er op diverse plekken mortel uit de voegen is gesprongen en er stukken baksteen zijn afgebrokkeld of stenen afgevallen.

Zitbanken

Bijvoorbeeld bij de brug over de vijver aan het eind van het Galileiplantsoen bij de kerk. En een van de zitbanken bij de brug is niet meer dan een lelijk houten staketsel. Bij de Jaap Kruisingabrug aan het Galileiplantsoen ontwaarden de vrijwilligers een flinke barst waar het smeedwerk in het baksteen steekt. En de brug aan de Middenweg over de tochtsloot, die onder de Middenweg loopt kan beslist wel een verfje gebruiken. De leuningen zijn goeddeels verroest. Bij de Hartmanbrug tenslotte hangt een ondersteuningsboog scheef. Buurtbewoonster Corrie Groen had eerder al bij Heemschut alarm geslagen.

 

Foto: Corrie Groen 2015. 

 

Brief Heemschut, 17 januari 2017

Parool, 12 februari 2017


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.