In Emmen worden binnenkort de dienstgebouwen van de Gasontzwavelingsinstallatie van de NAM gesloopt. Doodzone vindt Heemschut. De gebouwen vormen unieke voorbeelden van hightech architectuur uit de jaren ’80 en vertellen daarnaast ook een belangrijk maatschappelijk verhaal.
In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwam in opdracht van de NAM de gasontzwavelingsinstallatie in Emmen tot stand. Deze bestond naast het fabrieksgedeelte uit
een reeks dienstgebouwen. De gebouwen zijn ontworpen door Architekten- en adviesbureau Hamminga & Haverkort. De fabrieksinstallaties zijn al gesloopt en nu moeten de karakteristieke dienstgebouwen ook plaatsmaken voor een nieuwe fabriek.
Het behouden van deze gebouwen is geen optie. Doodzonde vindt Heemschut. De gebouwen vertellen een verhaal over veelbesproken de gaswinning en zijn daarnaast prachtige voorbeelden van trotse hightecharchitectuur uit de jaren ’80. De hightech stroming ontstond in een periode waarin als reactie op de sociaal kritische positie van de architectuur van de jaren zeventig, een meer rationele benadering van het vak in de plaats kwam. Structuur en constructie staan daarbij voorop.
De erfgoedbeschermers stellen dat hergebruik van de gebouwen prima zou kunnen, en dat sloop daarmee helemaal geen optie hoeft te zijn. De gebouwen zijn ook in prima staat. Dus waarom moeten de panden verdwijnen? De sloopvergunningen zijn al afgegeven, maar Heemschut hoopt dat er toch nog een manier is om de sloop af te wenden en roept betrokkenen op hergebruik serieus te onderzoeken.