De wijk Overhoeks - met als blikvangers en publiekstrekkers het EYE Filmmuseum en de Toren Overhoeks (nu A’dam Toren) - was nog niet zo lang geleden het domein van oliemaatschappij Shell. In 1905 vestigt een voorloper van Shell zich op deze locatie voor de opslag van petroleum. In de decennia die volgen worden de activiteiten, het terrein en de bebouwing fors uitgebreid. Een van de bekendste panden die er nu nog staat, het Groot Laboratorium van Shell, verdient volgens Heemschut monumentenstatus.
In 2003 koopt de gemeente Amsterdam het terrein voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk; waarvoor een groot deel van de waardevolle bebouwing tegen de vlakte gaat. Gelukkig blijven een aantal bijzondere panden, met name rondom het Buiksloterkanaal, behouden.
Eén daarvan is het Groot Laboratorium, ontworpen door architect Cornelius Abspoel. Het pand dateert van 1929, met een uitbreiding uit 1939. Het Groot-Lab heeft een strakke gevel van rode baksteen met accenten van graniet, en heeft een classicistische aanblik. Binnenin bevat het pand drie bijzondere glas-in-loodramen van kunstenaar Max Nauta, vervaardigd tussen 1939-1946. Het Groot-Lab is beeldbepalend voor het gebied, en geeft het Overhoeksplein en de Badhuiskade karakteristieke gevelwanden. Met de Toren Overhoeks (1970, Arthur Staal) vormt het een monumentaal ensemble. Vanuit cultuurhistorisch perspectief representeert het pand een belangrijke fase uit de Shellgeschiedenis, waarin er in een hoog tempo een geavanceerde onderzoeksvestiging wordt gerealiseerd.
Momenteel geniet het Groot-Lab geen enkele bescherming, terwijl voor de huidige functies in het gebouw (momenteel huisvest het pand o.a. de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten) aanpassingen nodig zullen blijven. Om te waarborgen dat dit gebeurt met respect voor de architectuur van het complex, heeft Heemschut Amsterdam in juni 2019 het bestuur van stadsdeel Noord verzocht om het pand als gemeentelijk monument aan te wijzen. Zo kan het Groot-Lab ook in de toekomst de (vroegere) industriële identiteit van het gebied blijven uitdragen.