Nieuwsbericht

André van Stigt en Lilian Grootswagers onderscheiden met Ton Kootpenning

Architect André van Stigt en erfgoedbeschermer Lilian Grootswagers hebben vanochtend in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix de Ton Kootpenning gekregen. Deze onderscheiding werd uitgereikt bij de viering van het 111 jarig bestaan van de erfgoedvereniging Bond Heemschut.

De Ton Kootpenning is een toonaangevende onderscheiding voor erfgoedbeschermers en wordt sinds de jaren ’70 door Heemschut uitgereikt als daar aanleiding toe is. De penning is vernoemd naar Ton Koot, legendarisch erfgoedactivist en onder meer slotvoogd van het Muiderslot.

Het bestuur van Heemschut besloot de penning toe te kennen aan André van Stigt en Lilian Grootswagers voor hun jarenlange inzet voor het behoud van monumentale gebouwen. André van Stigt voor zijn unieke werk en aanpak als herbestemmings- en restauratiearchitect. Bekende werken van hem zijn Pakhuis de Zwijger en de Hallen in Amsterdam. Lilian Grootswagers kreeg de penning voor de redding van de Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel en de verdere verspreiding van de ervaringen die zij met deze redding leerde. Landelijk is Grootswagers nu betrokken bij het project Kerkenvisies: een samenwerking tussen overheid, inwoners en kerkgenootschappen om de toekomst van kerken op papier vast te leggen.

De uitreiking vond plaats in de Martinuskerk in Woudrichem waar Heemschut vanochtend het 111-jarig bestaan van de vereniging vierde. Heemschut koos voor die viering specifiek voor Woudrichem omdat onder aanvoering van Heemschut in de jaren ’70 het kwijnende vestingstadje grootschalig werd gerestaureerd. Het was Z.K.H. prins Claus die in precies 51 jaar terug op 14 mei 1971 het startschot voor die restauratie gaf. De viering werd bijgewoond door H.K.H. Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de vereniging en verder door tal van genodigden uit de monumentenwereld en daarbuiten

“Het is bijzonder om met Heemschut weer terug te zijn in Woudrichem, de plek waar wij in de jaren zeventig van een doorslaggevende betekenis zijn geweest. Dat wij vandaag maar liefst twee bijzondere mensen konden vereren met een Ton Kootpenning maakt het extra bijzonder”, aldus voorzitter Henk Hellegers van Heemschut.

Vooruitkijkend op de toekomst concludeerde hij op de bijeenkomst dat het werk van Heemschut nog lang niet klaar is. De schoonheid van het land, een van de oprichtingsdoelstellingen van Heemschut in 1911, staat nog steeds onder druk.

Voorzitter Henk Hellegers, architect André van Stigt en erfgoedbeschermer Lilian Grootswagers bij de uitreiking
In een volle zaal werd stilgestaan bij het 111-jarig bestaan van Heemschut. Prinses Beatrix was daarbij te gast.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2025 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.