Nieuwsbericht

Aanwijzingsprocedure voor ENCI-gebied gestart!

Afgelopen woensdag kondigde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met de gemeente Maastricht aan te gaan starten met de procedures tot bescherming van het industrieel erfgoed binnen het ENCI-gebied. Goed nieuws, vindt Heemschut!

Samen met de Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg deed Heemschut Limburg in februari 2021 een aanvraag om het ENCI-gebied aan te wijzen als rijksmonument. De ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) heeft met de levering van bouwmaterialen een cruciale rol gespeeld in de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Zodoende vertegenwoordigt het terrein een belangrijk deel van de industriële geschiedenis van Limburg en Nederland.

Door gedeeltes van het gebied uit te roepen tot rijksmonument, kunnen de oude fabrieksgebouwen gered worden de sloophamer. Nadat de fabriek officieel gesloten werd, stond een groot deel van de gebouwen op de nominatie om afgebroken te worden. Heemschut is blij dat dit scenario nu is afgewend.

Vijf rijksmonumenten en achttien gemeentelijke monumenten

De komende zes weken liggen de ontwerpbesluiten ter inzage. Binnen deze termijn kunnen er dus nog zienswijzen worden ingediend. In de ontwerpbesluiten wordt voorgesteld om in totaal vijf (clusters van) rijksmonumenten aan te wijzen. Achttien bouwwerken krijgen in het voorstel de status van gemeentelijk monument. Een compleet overzicht is te vinden op de website van de gemeente Maastricht.

Meest zuidelijk gelegen fabrieksschoorsteen

Op het ENCI-terrein is tevens de meest zuidelijk gelegen fabrieksschoorsteen van Nederland te vinden. De schoorsteen van 150 meter hoog is een landmark voor wie Maastricht binnenrijdt vanaf de A2. De schoorsteen hoort bij Oven 8, de productielijn die nodig was om van ruwe mergel cementklinker te maken. Oven 8 hoort bij de bouwwerken die in het voorstel worden aangemerkt als mogelijk rijksmonument.

Deze schoorsteen heeft ook een prominente plek in onze nieuwe brochure over fabrieksschoorstenen.

Bron: Wikimedia Commons

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.