Nieuwsbericht

Aandacht voor belangrijke architectuur uit de wederopbouwperiode in Bergen (NH)

Op het Dorpsplein in Bergen (NH) staan sinds 1961 een prachtig gebouw van H. van de Broek en J.B. Bakema uit 1960/1961, een toonaangevend architectenbureau uit de Wederopbouwperiode. Al jaren wordt het gebouw stelselmatig weggezet als lelijk en krijgt het niet de aandacht die het verdient. Nu dreigt sloop. Heemschut's commissie Noord-Holland verzet zich.

Een gebouw is zo mooi als je dat gebouw zelf maakt. In het geval van Bergen is dat niet mooi. De 'Bakemaflat' wordt al jaren en jaren stelselmatig als lelijk beschouwd in tal van discussies. Onderhoud wordt er ook niet aan gepleegd, waardoor het ondertussen ook niet iets is waar makkelijk trots op te wezen is.

Maar schijn bedriegt. Wie naar de Bakemaflat kijkt, ziet een stuk architectuur van een beroemd architectenbureau uit de Wederopbouwperiode. Een ontwerp dat een verhaal vertelt, ook voor de lokale geschiedenis van Bergen. H. van de Broek en J.B. Bakema is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de bekende Lijnbaan in Rotterdam. Het ontwerp in Bergen laat zich daarmee vergelijken.

Er wordt nu voor het Dorpsplein een groot en massaal woningbouwplan ontwikkeld, waarbij de Bakemaflat moet sneuvelen. Doodzonde, zo vindt Heemschut. Door het gebouw stelselmatig te onderwaarderen is nu ook erg voor de hand liggend om het te slopen. 

Bovendien lijkt het college van B en W bewust de discussie in de gemeenteraad te omzeilen door de grenzen van de eigen invloed op te zoeken. Volgens Heemschut gaat het college zelfs te ver in het aanwenden van de eigen invloed om de raad niet te betrekken in deze discussie op een dergelijk belangrijke plek in het dorp.

Tegen de plannen heeft Heemschut dan ook een zienswijze ingediend. We vragen om behoud van de Bakemaflat. Ook hebben we een brief naar de gemeenteraad gestuurd waarin we vragen streng op het handelen van het college te zijn. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.