Kunstwerk dat Vereniging Oud-Leiden en Heemschut proberen te redden blijkt zeer waardevol.
Het wandreliëf van kunstenaar Peter Struycken in de entree van de voormalige MTS aan de Leidse Dieperpoellaan blijkt één van de duurste kunstwerken te zijn die het Rijk ooit voor Leiden heeft aangeschaft. Struycken zelf kan zich het bedrag niet meer voor de geest halen, maar uit een nieuw onderzoek van kunsthistorica Yteke Spoelstra blijkt dat het ministerie van Onderwijs er in 1966 minimaal 36.000 en maximaal 60.000 gulden voor heeft betaald.
Spoelstra maakte voor de gemeente Leiden een ’waardestelling’ van het kunstwerk, dat gevaar loopt omdat de voormalige MTS, waarin tijdelijk het Driestar College is gevestigd, wordt gesloopt. Hieruit blijkt dat het onopvallende wandreliëf in alle opzichten ’tot de top van de monumentale kunstwerken’ behoort die in Nederland tussen 1955 en 1970 zijn gemaakt.
Het kunstwerk bij de ingang van de MTS blijkt oorspronkelijk tweedelig te zijn geweest. In de aula hing een pendant. Beide bestonden uit bruine, rode en oranje stalen U-profielen die in schuine richtingen op een donkerblauwe of zwarte muur waren gemonteerd. Van het reliëf in de aula zijn de U-balken ’gedemonteerd en mogelijk zelfs vernietigd’. Het reliëf in de aula is wit overgeschilderd, wat Spoelstra tot de verzuchting brengt dat het kunstwerk in slechte staat is.
Artikel Leidsch Dagblad, 10 maart 2016
Heemschut Dossier Wandreliëf Struycken