Met vele stadjers maakt ook erfgoedvereniging Heemschut zich toenemend bezorgd over de ontwikkelingen rondom het Pepergasthuis in Groningen.
In een brief aan B&W van de gemeente Groningen wordt gevraagd het maatschappelijke karakter en de (semi-) openbaarheid van het complex te borgen. Daarnaast wordt gevraagd om de erfgoedverordening van toepassing te verklaren op de inboedel van het gasthuis.
Duidelijk is dat het nooit de bedoeling is geweest dat het gasthuis uitsluitend een woonfunctie zou hebben; door de eeuwen heen heeft het complex naast een woonfunctie ook altijd een maatschappelijke functie gehad. Door de maatschappelijke functie te behouden, blijft ook de (semi-) openbaarheid gegarandeerd.
De inboedel is in de loop van 600 jaar bijeengebracht; deze omhelst schilderijen, archiefstukken, religieuze voorwerpen, et cetera. Veel van deze goederen zijn onlosmakelijk verbonden met het gasthuis en daarmee met de historie van de stad. Het mogelijk uiteenvallen van deze verzameling dient in onze ogen voorkomen te worden. Er is nu geen bescherming. De erfgoedverordening van de gemeente Groningen biedt de mogelijkheid om verzamelingen en collecties aan te wijzen als beschermd gemeentelijk cultuurgoed of beschermde gemeentelijke verzameling. In het verleden is naast het complex ook de inventaris aan de gemeente toevertrouwd. Het is een historisch waardevolle collectie en dient voor de stad behouden te blijven: de collectie, liefst in haar context, heeft als geheel meer betekenis dan de som der delen.