Dankzij de inzet van de Werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de gemeente Hengelo blijft een uniek glaskunstwerk van Joop van den Broek voor Hengelo behouden. Dit kunstwerk zat in de voorgevel van het voormalige Gilde College, dat eind jaren zestig aan de Bandoengstraat is gebouwd. Dit gebouw wordt deze herfst gesloopt. Voorafgaand aan de sloop is het aanwezige glaskunstwerk gedemonteerd en opgeslagen voor herplaatsing.
Het aanwezige glaskunstwerk is in 1970 gemaakt door Joop van den Broek (1928-1979). Het is een glasappliqué. Dit is een techniek waarbij gekleurde stukken glas geplakt worden op een drager van blank glas. Van den Broek behoort tot de belangrijkste naoorlogse glaskunstenaars in Nederland. Hij heeft veel opdrachten gerealiseerd in heel Nederland. Zijn werk aan de Bandoengstraat laat goed de invloed van onder de Cobrabeweging op zijn glaskunst zien. Door de dynamische compositie, de vrije vormentaal en het frisse kleurgebruik is het kunstwerk tevens een perfecte illustratie van het vooruitgangsoptimisme dat zo kenmerkend is voor de wederopbouwperiode. Voor Hengelo heeft het kunstwerk een grote kunst- en cultuurhistorische waarde. Het is een zeldzaam werk. Veel naoorlogse glasappliqués zijn vernietigd met de sloop van gebouwen, andere werken zijn sterk in verval. Dit werk is nog in goede conditie.
Het kunstwerk is door glazenier Ad van den Hoven paneel voor paneel gedemonteerd en veilig opgeslagen. De gemeente Hengelo en de Werkgroep Monumentale Kunst zijn op zoek naar een mooie locatie voor het werk. De inwoners van Hengelo worden gevraagd om mee te denken over een duurzame herbestemming. Het kunstwerk kan bijvoorbeeld opgenomen worden in een (nieuwe) school, verzorgingshuis, kantoorpand of woongebouw.
Voor meer informatie over het werk en de mogelijkheden van herbestemming kunt u contact opnemen met Norman Vervat via vervat2000@yahoo.com