Nieuwsbericht

Met sloop bedreigde villa’s blijken onbekende ontwerpen De Bazel

De met sloop bedreigde houten villa’s op het perceel J.J.H. Verhulstlaan 14 - Amersfoortsestraatweg 31 in Bussum, blijken vroege ontwerpen van de beroemde architect K.P.C. de Bazel te zijn. De Historische Kring Bussum en Heemschut concluderen dit na onderzoek. De originele ontwerptekeningen uit 1904 en 1911 zijn gevonden in de archieven van De Bazel.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap, Vrienden van het Bredius en de Historische Kring Bussum strijden tegen de voorgenomen sloop van de houten villa’s. Eerder werd al bekend dat het complex dienst heeft gedaan als herstellingsoord voor ‘bleekneusjes’ uit Amsterdam die in de landelijke omgeving moesten aansterken. Nu blijken ze ook unieke ontwerpen in het oeuvre van De Bazel.

Nader onderzoek heeft verder uitgewezen dat het park Het Mouwtje is vernoemd naar deze plek. Het eerste woonhuis uit 1904 heet ‘Het Mouwtje’, het park is er later naar vernoemd. Daarmee vertelt het complex een belangrijk verhaal in de Bussumse geschiedenis en is de geschiedkundige en architectonische waarde hoog.

Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben vandaag per brief bij de gemeente aangedrongen op een snelle bescherming van de panden als gemeentelijk monument. Sloop moet hiermee worden voorkomen. Een projectontwikkelaar wil de houten woningen slopen om te vervangen door twee, twee-onder-een-kap woningen. De gemeenteraad van Gooise Meren heeft twee weken geleden groen licht gegeven voor de vergunningverlening die dit plan mogelijk maakt.

De architect K.P.C de Bazel (1869- 1923) behoort tot de beroemdste architecten uit zijn tijd. De Bazel woont vanaf 1902 in Bussum en veel zijn ontwerpen zijn daarom te vinden in Bussum en omgeving, mede omdat hij als gemeentearchitect voor de toenmalig gemeente Bussum heeft gewerkt. Het beroemdste werk van zijn hand is echter het Kantoor Nederlandse Handel Maatschappij aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Tegenwoordig beter bekend als ‘gebouw De Bazel’. Hij ontwierp ook het, inmiddels Rijksbeschermde, Brediuskwartier.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.