Heemschut Overijssel is ervan overtuigd dat een grotere spreiding van windmolens, zoals de provincie Overijssel voorstelt in de Actualisatie Omgevingsvisie Overijssel 2017/2018 het landschap van grotere delen van Overijssel zal aantasten. Volgens deze visie kunnen straks ook in landschappelijk hoogwaardige gebieden, zoals b.v. de IJsselvallei, windmolens worden geplaatst. In eerdere beleidsnota’s van de provincie is vastgelegd dat het IJssellandschap een gebied is dat als één van de kroonjuwelen van Overijssel mag worden gezien. Heemschut Overijssel heeft daarom een zienswijze ingediend bij de provincie.
Heemschut Overijssel ziet een ontwikkeling van steeds hoger wordende windmolens. Hebben de huidige molens nog een hoogte tot 100 meter ashoogte en 150 meter tiphoogte, de nieuwere typen zullen wel 200 meter hoog worden. Ze zijn dan zichtbaar vanaf meer dan 10 km. Waardevolle cultuurlandschappen worden hierdoor aangetast. Windmolens vormen nu eenmaal een nieuw onderdeel in het bestaande landschap dat zorgvuldig moet worden ingepast.
Heemschut Overijssel pleit daarom voor plaatsing in clusters in plaats van solitair, verspreid over de provincie. Zo worden nieuwe landschappen gecreëerd waarbij de windmolens in patronen of in lijnen worden geplaatst. Ze zullen zodoende een passend onderdeel in het landschap gaan vormen.
Heemschut Overijssel denkt dat ook gemeenten niet altijd zorgvuldig plekken voor windmolens zullen vaststellen. Sommige gemeenten plaatsen de molens in de buurt van de gemeentegrens. Dit vindt Heemschut ongewenst. In plaats hiervan moet het zoeken van windmolenlocaties bovengemeentelijk uitgevoerd worden.
Dit kan door als provincie de gemeenten op te dragen windmolenlocaties op elkaar af te stemmen. Beter nog vindt Heemschut dat de provincie Overijssel zelf een sturende rol gaat vervullen bij de locatiekeuze door het aangeven van voorkeurszones en het plaatsen van windmolens niet toe te staan in waardevolle cultuurlandschappen en beschermde stads- en dorpsgezichten.