Nieuwsbericht

`Gemeente Amsterdam, draai aan de knoppen nu het nog kan en verkoop panden in de binnenstad niet aan de hoogste bieder!`

Met de verkoop van de voormalige kledingfabriek aan de Geldersekade en het pand aan de Nieuwe Herengracht aan de hoogste bieder, dreigt precies te gebeuren waar Erfgoedvereniging Bond Heemschut al jaren voor waarschuwt: belangrijk Amsterdams erfgoed wordt verkocht voor het financiƫle gewin zonder rekening te houden met andere waarden. De commissie Amsterdam steunt het verzet van Faircity tegen de verkoop.

Het is de gemeente zelf die de uitwassen van het massatoerisme, zoals de wildgroei van kaaswinkels, wafelshops, burger-restaurants en Airbnb-verhuur wil tegengaan, waarom wordt hier dan de deur wel wagenwijd geopend? Door het vastgoed in eigen beheer te houden of met strenge voorwaarden over te dragen aan organisaties zoals Stadsherstel, Hendrick de Keyser, 1012 Inc of NV Zeedijk, behoudt de gemeente invloed op de programmering en functies van gebouwen in kwetsbare gebieden, zoals de oude Binnenstad.

In 2014 en 2015 pleitte Heemschut al voor een zorgvuldig proces waarbij rekening wordt gehouden met de monumentale en cultuurhistorische waarden van het af te stoten vastgoed. Bij verkoop dienen de panden een nieuwe eigenaar te krijgen die deze waarden respecteert. Naar aanleiding van onze brieven heeft Heemschut een gesprek gehad met de gemeente over de afstotingsprocedure, onder meer over de te vormen "Kroonjuwelencommissie" die een lijst van bijzonder vastgoed opstelt dat eigenlijk niet afgestoten zou moeten worden vanwege maatschappelijke en/of monumentale waarden. Tot onze spijt zijn de Amsterdamse erfgoedverenigingen nooit uitgenodigd om mee te denken over deze lijst. Zelfs de mogelijkheid om een advies aan deze Kroonjuwelencommissie te presenteren, werd niet op prijs gesteld. 

Het college van B en W heeft de mond vol van beloften om de gevoelige balans in de stad te bewaren. Vol bravoure zegt de gemeente de strijd aan te gaan tegen de "Airbnb-sering" en short-stay verhuur van huizen in de binnenstad en goedkope winkels en restaurants. En wat doet het vervolgens? Een groot pand, midden in het tere en kwetsbare 1012-gebied verkopen aan de hoogste bieder. Zullen we raden wat er met het pand gaat gebeuren?

Juist met hun eigen vastgoed kan de gemeente aan de knoppen draaien en op microniveau echt een verschil maken in het gebruik van panden, en daardoor op de programmering van en de leefbaarheid in kwetsbare gebieden in de Amsterdamse binnenstad.

Heemschut roept daarom met klem op het gemeentelijk vastgoed aan 'stadsherstel-achtige organisaties' te verkopen onder strenge voorwaarden. Bijvoorbeeld dat er alleen huurappartementen in het middensegment voor gezinnen in mogen komen. En dit geldt niet alleen voor het pand op de Geldersekade, maar vele andere panden in de binnenstad. Zorg dat deze panden een bestemming krijgen (lees: woon/werk functie voor Amsterdammers) waarbij de stad bij gebaat is en die het kwetsbare evenwicht in de binnenstad juist herstellen, in plaats van schade aanrichten aan de leefbaarheid zoals nu dreigt te gebeuren.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.