Nieuwsbericht

Uitvoering overheidsbeleid interieurensembles noodzakelijk

Een uniek interieur van jachtslot Mookerhei is ten prooi gevallen aan de veilinghamer. Nederland is weer een uniek stukje erfgoed armer, en het zoveelste lege monument rijker.

Vorige week is de gehele inboedel van Jachtslot Mookerhei te Mook door veilingbedrijf Troostwijk via een online veiling verkocht. Het jachtslot werd de afgelopen dertig jaar als hotel-restaurant gerund. Talloze huwelijksfeesten vonden hier plaats.

Jachtslot Mookerhei ligt op het hoogste punt van een stuwwal, en maakt deel uit van een groot natuurgebied van Vereniging Natuurmonumenten. Het is omstreeks 1903 gebouwd in opdracht van de zeer vermogende Jan Jacob Luden door de befaamde Nijmeegse architecten Oscar en Henri Leeuw. Kosten nog moeite werden hierbij gespaard. Het Jachtslot kreeg alle moderne voorzieningen: elektriciteit, centrale verwarming, en uiteraard stromend water. Toen Luden al in 1910 zijn slotje verkocht, werd daarbij ook het meubilair overgedragen Dit was speciaal in opdracht van Luden vervaardigd door de Amsterdamse firma H.F. Jansen en Zonen, en de Nijmeegse firma Drukker en Cohen. Een deel van dit meubilair evenals veel van de originele verlichtingsornamenten die door de Amsterdamse firma Becht en Dyserinck zijn geleverd, waren tot op heden op het Jachtslot aanwezig.

Interieurensemble

Dit bijzondere interieurensemble dat in 2001 nog werd opgenomen in de belangrijke publicatie Leven in Toen met 100 van de belangrijkste Nederlandse woonhuisinterieurs – een initiatief van de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Instituut Collectie Nederland (tegenwoordig de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) – is nu definitief uiteengevallen.

Dat een dergelijk topinterieur, dat deel uitmaakt van een bijzonder natuurlandschap, nu onder toeziend oog van juist de Vereniging Natuurmonumenten uiteen is gevallen is betreurenswaardig. Niet alleen omdat al in oktober bekend was dat de uitbater met zijn bedrijf wilde stoppen, maar ook juist omdat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op dit moment bezig is een publicatie voor te bereiden over het belang van interieurensembles. Als lid van de klankbordgroep volgt Erfgoedvereniging Heemschut dit project nauwgezet. Helaas komt deze publicatie, en het overheidsbeleid dat hierop moet volgen, voor dit belangrijke interieur te laat.

Daarom pleit Heemschut voor snelle uitvoering van het onderdeel Interieurensembles, zoals door de Tweede Kamer bij motie opgenomen in de Erfgoedwet 2016.

 

De lamp (originele elektrische verlichtingsarmatuur) op de afbeelding is voor 350 euro verkocht.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.