Dit belangrijke kunstwerk moet behouden blijven voor Amsterdam
Herontwikkeling Valeriuskliniek
Het terrein van de voormalige Valeriuskliniek aan het Valeriusplein in Amsterdam-Zuid wordt herontwikkeld. Echter, met de voorgenomen sloop van de kliniek voor woningbouw dreigt een uniek kunstwerk te verdwijnen. De ontwikkelaar heeft aangegeven de ramen niet mooi te vinden en heeft weinig belangstelling voor herplaatsing in het te reconstrueren gebouw. Heemschut zoekt naar een oplossing en heeft de gemeente Amsterdam aangeschreven.
Geschiedenis Valeriuskliniek
De kliniek werd opgericht op initiatief van de Vereeniging Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in samenwerking met de Vrije Universiteit en opende op 3 november 1910 haar deuren. Acht jaar later opende naast de Valeriuskliniek ook het fysiologisch laboratorium van de universiteit. Het hoefijzervormige gebouw, opgetrokken uit tweeënhalf miljoen bakstenen, werd ontworpen door H. Bonda. Hoofdopzichter was Gerrit Jan Rutgers. In het midden van het gebouw, in de centrale hal, bevindt zich een 13 meter hoog, uit drie panelen opgebouwd glas-in-loodraam ontworpen door de Zwolse glazenier Matthieu Wiegman, dat bestaat uit 15.200 stukjes glas en dateert uit 1938, ten tijde van een grote verbouwing in de periode 1937-1941 onder leiding van architect A. Ingwersen.
Heemschut: Behoud ter plaatse is belangrijk
De glaskunst van Matthieu Wiegman vormt een onlosmakelijk onderdeel van het exterieur en kan o.i. niet zondermeer weggelaten worden. Er dient dan ook een oplossing gevonden te worden in de te herbouwen Valeriuskliniek. De gemeente zou in samenwerking met stadsdeel Zuid, de projectontwikkelaar, CWM en Monumenten en Archeologie moeten zoeken naar een passende herplaatsing van de ramen in de herbouwde Valeriuskliniek.
Heemschut verzoekt de leden van de gemeenteraad om in te zetten op behoud van de uiterst belangrijke en monumentale glas-in-loodramen van Matthieu Wiegman voor Amsterdam. De plannen voor de herbouw van de Valeriuskliniek dienen zo aangepast te worden dat deze kunstwerken alsnog herplaatst kunnen worden.
Brief naar gemeente Amsterdam, 20 januari 2017
Artikel Het Parool, 25 januari 2017