Heemschut Noord-Brabant vraagt aandacht voor waardevolle waterkering in Hank
Een Muraltmuur is een muurtje bovenop een dijk, dat diende als alternatieve en goedkope dijkverhoging. Een muraltmuur bestaat uit drie of vier horizontale betonnen platen, van ongeveer een meter hoog, tussen betonnen staanders. De muurtjes worden door de gemeente Werkendam in het bestemmingsplan van de kern Hank als cultuurhistorisch waardevol aangemerkt, maar Heemschut merkt weinig van deze bescherming. Elke keer verdwijnen (delen van) muurtjes uit het straatbeeld. In Hank worden delen van de muraltmuur gesloopt ten behoeve van uitritten. Onder andere ter hoogte van buitendijk 32 en buitendijk 35. De illegale sloop wordt vervolgens gelegaliseerd door de gemeente. Zo houd je natuurlijk niets meer over of slechts een verzameling van losse elementen, terwijl juist de cultuurhistorische zichtbaarheid van de Muraltmuurtjes als lijn interessant is.
Brief aan college B&W Werkendam
De commissie Noord-Brabant van de Erfgoedvereniging Heemschut wil een signaal naar de gemeente Werkendam sturen. Ze vreest dat door telkens delen te slopen de cultuurhistorische zichtbaarheid van deze verdedigingslinie in het landschap en in de bebouwde kom te sterk aangetast wordt. Heemschut vindt dat in het kader van een goede belangenafweging de gemeente structureel beter toezicht dient te houden op het behoud van de Muraltmuren. Het college dient veel beter de waarde van de Muraltmuren te communiceren met eigenaren en daar waar sloopt dreifg, te stimuleren dat een vergunning wordt aangevraagd. Een monumentencommissie kan dan beoordelen of sloop gerechtvaardigd is vanuit het oogpunt van de monumentenzorg.
Overigens is ons vooralsnog niet duidelijk van wie de Muraltmuren zijn en wie het beheer en onderhoud heeft en wie dus eigenlijk de aanvraag moet doen tot sloop.
Brief Heemschut aan college van B&W der gemeente Werkendam, 9 januari 2017
Artikel BN De Stem, 7 december 2016