Nieuwsbericht

Inzamelingsactie voor Glas-in-beton van Jan Meine Jansen

Samen met de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) zamelt onze Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) geld in voor behoud van het glas-in-beton kunstwerk van Jan Meine Jansen. Met de sloop van het voormalige belastingkantoor bleef het kunstwerk verweesd achter. Een plek voor herplaatsing is inmiddels gevonden, nu alleen het geld nog.

Klik hier om te doneren

Het eerste wat opvalt aan het kunstwerk dat hier in 1966 werd geplaatst, is de omvang: de glas-in-betonwand strekte zich uit over de vijf verdiepingen van het gebouw en is 17 meter hoog. Het licht dat door de gekleurde ramen in het trappenhuis viel, gaf een speelse dimensie aan deze serieuze plek, het belastingkantoor.

Nu het voormalig belastingkantoor wordt gesloopt wil de WMK samen met de HVOL het kunstwerk laten herplaatsen. De kleinzoon van Jan Meine Jansen (Allard Meine Jansen) is architect en heeft een ontwerp gemaakt waarbij het kunstwerk herplaatst kan worden in het nieuwbouwplan De Morspoort bij het station. Helaas wil de gemeente Leiden hier financieel niet aan bijdragen en komt herplaatsing dus voor eigen rekening. Daarom is er nu een crowdfunding opgezet om het benodigde bedrag van 100.000 euro in te zamelen. Via fondsen zal nog 200.000 euro worden opgehaald.

Monumentenaanvraag

De WMK en HVOL hebben in de tussentijd ook een monumentenstatus aangevraagd voor het kunstwerk. Niet alleen het kunstwerk zelf zou die status moet krijgen, ook het concept en het ontwerp moeten beschermd worden. In dit proces is ook Museum De Lakenhal betrokken, die de schetsen van Jan Meine Jansen in de collectie heeft. Een monumentale status kan erfgoedfondsen, die financieel willen bijdragen aan behoud, over de streep trekken.

Over Glas-in-beton

Glas-in-beton wordt gezien als een uniek voorbeeld van Nederlandse wederopbouwkunst. Jan Meine Jansen liet zich inspireren door een andere belangrijke Leidse kunstenaar, Theo van Doesburg. Van Doesburg was de oprichter van de populaire Nederlandse kunstbeweging De Stijl en richtte in 1917 het gelijknamige tijdschrift op. Glas-in-beton

Beter beeld krijgen van het kunstwerk? Bekijk de video op Youtube.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2025 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.