Het is onvoorstelbaar: het kunstwerk van De Ploeg-kunstenaar Jan van der Zee in de oude Winkler Prins-school in Veendam was bijna gesloopt. En nog steeds is de toekomst van de muurschildering niet zeker. Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst start een crowdfunding om het kunstwerk veilig te stellen.
Doneer via de betaallink
Het voorste deel van de oude school is al gesloopt. De graafmachines stonden ook klaar om het achterste gedeelte, waar het kunstwerk zich bevindt, te slopen. Gemeente Veendam heeft na onderzoek besloten de muurschildering niet te bewaren, omdat de kosten te hoog zouden zijn en het werk te kwetsbaar. Zij schatte dat de operatie zeker 100.000 euro zou kosten. Heemschut denkt dat het voor minder kan. Voor de crowdfunding streven we naar ca. 50.000 euro.
De gemeentes heeft voorvechters, waaronder ook de kleindochter van Van der Zee, tot 2 april gegeven om met een plan voor behoud te komen. Hoewel schadeloos verplaatsen niet makkelijk zal zijn, denkt Heemschut dat het zeker kan: het kunstwerk moet losgezaagd worden en dan uit het pand worden getild. Een nieuwe locatie is er mogelijk al: het Kunstcentrum De Ploeg, dat in Wehe-Den Hoorn komt.
Heemschut merkt bovendien op dat er in Veendam al veel erfgoed verdwenen is. Het zou mooi zijn als ook de gemeente bijdraagt aan behoud van het kunstwerk.
Over het Kunstwerk van Jan van der Zee
Jan van der Zee (1898-1958) was onderdeel van de kunstenaarsgroep De Ploeg. De Ploeg werd door jonge Groningse kunstenaars opgericht in 1918 en maakte in de jaren ’20 vooral expressionistisch en impressionistisch werk.
Van der Zee maakte de muurschildering in Veendam in 1958 en kreeg de opdracht in het kader van de 1,5%-regeling: een overheidsregeling uit 1952 die ervoor zorgde dat 1,5% van de totale bouwsom van overheidsgebouwen werd besteed aan kunst. Het werk in Veendam is dan ook een prachtig voorbeeld van kunst uit de wederopbouwperiode.
De schildering bestaat uit 3 delen, die het vooruitgangsoptimisme goed in beeld brengen: in het linker deel staat de natuur centraal, in het rechter de techniek. Het midden verbindt de panelen met elkaar.
Update | 2 april 2024, 12.30 uur
Inmiddels is er €14921,10 opgehaald voor behoud van het kunstwerk.