Het Programma Toekomst Religieus Erfgoed krijgt een vervolg. Gisteren ondertekenden provincies, gemeenten, kerkeigenaren en erfgoedorganisaties de hernieuwde samenwerkingsafspraken. Ook Heemschut zette haar handtekening. Een stap in de goede richting voor behoud van religieus erfgoed!
Het Programma Toekomst Religieus Erfgoed is een samenwerkingsverband waarbij overheden, kerkeneigenaren, erfgoed- en burgerorganisaties zich inzetten voor de toekomst van religieus erfgoed. Ook Heemschut is partner in dit samenwerkingsverband.
Heemschuts Werkgroep Religieus Erfgoed levert een bijdrage en ontwikkelt komend jaar de religieus erfgoedroutegids voor burgers en erfgoedvrijwilligers. Zo bieden we burgers praktische en handzame informatie over het behoud van religieus erfgoed.
Het landelijke samenwerkingsverband Toekomst Religieus Erfgoed wordt voortgezet tot en met eind 2024. Hiervoor is in 2023 en 2024 jaarlijks € 400.000 beschikbaar gesteld door het ministerie van OC&W.
Duurzaamheid en Kerkenvisies
Verduurzaming is één van de urgente opgaves waar het programma zich op zal richten. De energiecrisis zorgt voor financiële zorgen. Kerken komen hierdoor nog sneller leeg te staan. Niet alleen kerkgebouwen zelf, maar ook hun kostbare interieurs zijn hierdoor kwetsbaar. Verduurzamen van kerkgebouwen is noodzakelijk, maar – gezien veel kerken monumentenstatus hebben – moet wel maatwerk zijn. Het programma ontwikkelt een duurzaam toekomstperspectief voor alle kerkgebouwen in Nederland.
De Heemschut Werkgroep Religieus Erfgoed benadrukt vooral het belang van het maken van een Kerkenvisie. Kerkenvisies laten zien wat de uitdagingen per gebedshuis zijn: onderhoud en restauratie, verduurzaming, herbestemmen of aanpassen. Inmiddels hebben al 240 gemeenten een Kerkenvisie.