In de strijd tegen overstromingen werden boerderijen op terpen gebouwd en dijken gemaakt. Zo beschermden we ons tegen dijkdoorbraken. Om het vee te redden werden er ook schuren op terpen gebouwd, vloedschuren genoemd. Ze stonden in het rivierengebied in het land van Maas en Waal. Zo ook in Puiflijk, een dorp in de gemeente Druten.
Heemschutter Jan Reijnen, geboren en getogen inwoner van Puiflijk vertelt dat verborgen in het struikgewas aan de Meerstraat een vloedschuur staat die volgens verhalen uit zijn familie in 1861 en ook in 1926 het vee redde van de verdrinkingsdood. De schuur is helaas in verval en wordt al jaren niet meer gebruikt, maar de eeuwenoude gebinten en muren zijn nog in goede staat en wachten op een nieuwe bestemming.
Op aandrang van Heemschut ziet de gemeente Druten inmiddels ook het belang in van dit bijzondere erfgoed en overweegt plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Het werk van Heemschutter Jan is nog niet klaar maar de eerste stap in de redding van deze vloedschuur is gezet.