Dinsdag 3 december is de volgende Heemschut Lunchlezing. Dit keer is het woord aan architectuurhistoricus Wouter van Elburg. De lezing vindt online plaats van 12:00 tot 13:00 via Zoom.
Tijdens deze lezing vertelt Wouter over zijn proefschrift over de ruimte achter Nederlandse voordeuren: de entree. Voor dit onderzoek keek hij naar de woonhuizencollectie van Hendrick de Keyser, naar woonhuisplattegronden die bij de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed te vinden zijn, en naar panden die inmiddels zijn afgebroken. Dit proefschrift is inmiddels uitgegeven in het boek ‘Met de deur in huis’.
Acht verschillende entreeruimtes
Wouter laat met zijn proefschrift zien dat de entreeruimte een rol speelt in hoe een huis verder is ingedeeld. Op basis van 2500 plattegronden van huizen tussen 1550 en 1950 identificeerde hij acht verschillende entreeruimtes: de entreeruimte met nevenfuncties, het tochtportaal, het voorhuis, de vestibule, de gang, de dwarsgang, de hal en de trappenhuis-entree.
Dit plattegrondonderzoek biedt nieuwe inzichten in de indeling van het Nederlandse woonhuis door de eeuwen heen. Het bestuderen van plattegronden met nadruk op de afzonderlijke ruimtes is in de architectuurgeschiedenis een relatief nieuw onderzoeksgebied.
Binnenkort vind je hier de zoomlink.