Het grootste aantal beschermde monumenten zijn woonhuizen en die zijn meestal in particuliere handen. De Heemschut Academie houdt op vrijdag 30 november in samenwerking met het Nationaal Restauratiefonds een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.
Bent u eigenaar van een gemeentelijk-, provinciaal-, of rijksmonument en wilt u de laatste actualiteiten rondom de wijzigingen van de fiscale aftrek ontvangen? Of zoekt u kennis en inspiratie over het verduurzamen van uw monument? De Heemschut Academie en het Nationaal Restauratiefonds nodigen u uit voor een bijeenkomst met muziek in de bijzondere villa Tindal in Bussum op vrijdag 30 november. De bijeenkomst is gratis en inclusief een huiskamerconcert. Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Mocht u echter na opgave toch niet kunnen laat het ons dan weten zodat wij voor een ander lid nog een plekje beschikbaar kunnen houden.
Villa Tindal
Sinds villa Tindal in 2000 de status van Rijksmonument kreeg, wordt gewerkt aan volledig herstel in oude luister. In 1985 lag een plan voor sloop gereed van de villa. Het pand er pal naast, gebouwd voor de familie Brand Corstius, de schoonouders van Tindal, brandde in 1984 gedeeltelijk af en maakte plaats voor nieuwbouw.
De villa Tindal is een prachtig gebouw, waarin de beste materialen en technieken door de beste vaklieden werden gebruikt. Vrijwel alle details zijn onveranderd gebleven. Wist u dat voorheen veel villa’s torentjes hadden met geen andere functie dan passanten een fraai aanzicht opleveren?
Adres
Nieuwe 's-Gravelandseweg 21
1405 HK Bussum.
De Villa is goed te bereiken vanaf station Naarden-Bussum, circa 11 minuten lopen.
PROGRAMMA
12.30 - Inloop
13.00 – Welkom door Karel Loeff, directeur Heemschut
13.15 – Start programma
13.15 – 13.45
Eefje van Duin Projectleider Herbestemming en Erfgoedloket / Strategisch
adviseur cultureel erfgoed bij Libau over de overgang van de fiscale aftrek naar subsidie en de ervaringen opgedaan in Groningen
13.45 - 14.15
Pierre van der Gijp - Nationaal Restauratiefonds over de ondersteuning van monumenteigenaren van het Restauratiefonds door het bieden van financieringen, kennis van het restauratieproces en een sterk netwerk.
14.15 – 14.45 Pauze
14.45 – 15.15
Matthijs Burger van de gemeente Leiden over
de verschillen tussen gemeentelijke-, en rijksmonumenten. De rechten en plichten van monumenteigenaren en de verduurzaming van monumenten en de ervaringen van de gemeente Leiden daarmee.
15.15 – 16.00
Gijs van Elk en Coraline Vester over
De verduurzaming van monumenten en vijf projecten in Deventer die in samenspraak met de gemeente zijn verduurzaamd.
16.00-16.15
Samenvatting van de dag door Karel Loeff
16.15 - 16.30 -
Muzikaal Intermezzo
Over Villa Tindal en de eigenaar:
Hans Roelofsen, eigenaar van Villa Tindal, is musicus van beroep. In 1981 was hij de eerste winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. Als artistiek directeur van de Tindal Stichting organiseert hij sinds 1987 kamermuziek op hoog niveau en kleine opera producties.
Door aankoop van de Tindalvilla behoedde hij het monumentale gebouw voor de sloop en verwierf hij de status van rijksmonument voor de villa. Na restauratie won de villa in 2010 de verkiezing van het mooiste gebouw van Bussum.
16.30 – 17.00 Borrel