Het NS-station van Tilburg wordt door velen gezien als een hoogtepunt van de naoorlogse architectuur in Nederland. Het station is gebouwd naar ontwerp van de bekende spoorwegarchitect Koen van der Gaast en opgeleverd in 1965.
Opvallend aan het gebouw is met name de schaaldakconstructie over de perrons. Deze was voor de tijd zeer vooruitstrevend. In de door Van der Gaast gebouwde stations is altijd veel ruimte gemaakt voor wandkunst. Bij de entree van NS-station Tilburg is vanaf het begin een groot glasmozaïek van de Bredase kunstenaar Piet Buys aanwezig. Dit expressieve werk toont komende en gaande reizigers.
In de afgelopen decennia is het kunstwerk van Piet Buys in verval geraakt. Door het gebruik van het station ontstond er veel schade aan het werk. Het werd niet goed onderhouden en er werden kaartautomaten en informatieborden op de mozaïeken aangebracht. Enkele jaren geleden werd besloten tot een grote verbouwing van het station. Vanaf dat moment heeft de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut zich ingespannen voor eerherstel voor dit belangrijke kunstwerk. Uiteindelijk is het gelukt om met de spoorwegen goede afspraken te maken over restauratie.
Het werk is uitgevoerd door Raymund Bervoets en Constant van der Heijden uit Breda. Uniek is dat men bij de restauratie gebruik heeft kunnen maken van het oorspronkelijke glas van Piet Buys. Via de familie van de kunstenaar is een grote partij oorspronkelijke werkmateriaal uit de jaren zestig bemachtigd. Heemschut hoopt dat de toekomstige komende en gaande reizigers weer zullen genieten van dit unieke erfgoed.